Met de Franse slag: 

‘Ik ben nog maagd’

Niet helemaal meer, zo bleek. Dus ontbond een rechtbank het huwelijk. Met woedende reacties tot gevolg.

Getipt: Le Figaro, Le Parisien

Zomer 2006 in Roubaix: een ongeveer dertigjarige ingenieur huwt voor 500 gasten met zijn bruid, een twintigjarige studente. “Ik ben maagd”, heeft ze hem gezworen. Na het feest gaat het stel de huwelijksnacht in.

De man keert snel terug naar de feestzaal waar de laatste gasten nog aan de thee zitten: ze is geen maagd meer, zegt hij woedend. Een dag later al stapt hij met een advocaat naar de rechtbank in Lille.

De rechtbank Tribunal de Grande Instance in Lille heeft na onderzoek het huwelijk onwettig verklaard op grond van de klacht van de bruidegom dat zijn vrouw had gelogen over haar maagdelijkheid. De rechtbank verklaart het huwelijk ongeldig op grond van artikel 180 van de Code civil die we nog aan Napoleon te danken hebben. Daarin is in 1804 geschreven: “S’il y a eu erreur dans la personne, ou sur des qualités essentielles de la personne, l’autre époux peut demander la nullité du mariage.”

Vrij vertaald: “Als er een gebrek in een persoon is, of in de essentií«le eigenschappen van een persoon, dan kan de andere partij vragen het huwelijk te annuleren.”

Maagdelijkheid is ion deze beschouwd als een essentií«le vereiste aan de bruid. Volgens de advocaat heeft religie hier niet mee van doen. De aantijging luidt dat een goed huwelijk niet gebaseerd kan zijn op een leugen. Daarmee probeert hij te voorkomen dat dit de zoveelste Islamdiscussie wordt.

Ni Putes Ni Soumises, een in 2002 opgerichte feministische organisatie, reageert evenwel woedend.

Meer en meer wordt in Frankrijk een beroep gedaan op de genoemde wetspassage om een huwelijk te annuleren. In 2006 al meer dan 1.800 keer op een totaal van 274.000 voltrokken huwelijken.

 • Reacties

 • Gynaeco-noloog | 04/06/08 om 10:38

  Het is de bruid die alle reden heeft tot woede, teleurstelling over haar huwelijksnacht en die een eis tot schadevergoeding zou moeten indienen. Voor opgelopen materií«le, fysieke en emotionele (immaterií«le) schade. Zij is getuige het verhaal nu immers zeker geen maagd meer, maar “verstoten” door haar echtgenoot en door de Franse justitie. De gevolgen zullen voor zo’n vrouw gigantisch zijn.
  De Code Napoléon (Code Civil) noch de hier en elders aangeboden informatie blijken immers rekening te houden met een zeer belangrijk biologische feit. En dat is dat het maagdenvlies allereerst normaliter geen volkomen gesloten oppervlak vormt. Hoe zou dat ook kunnen als men bedenkt dat meisjes maandelijks menstrueren? En voorts dat het in de gynaecologie al heel lang bekend is dat sommige meisjes (vrouwen) pas beginnen te bloeden door het beschadigd raken van hun maagdenvlies na al meerdere keren geslachtsgemeenschap te hebben gehad. En dan zijn er nog de ‘first time’ bloedingen (bloedinkjes) die pas op gang komen vele uren later. Dus wat wil zo’n bruidegom nou helemaal beweren?
  .
  Kortom, wat een LEUGEN inderdaad! En met de zegen van de Franse rechters. Het is blijkbaar teveel gevraagd dat wie wil – en mag! – oordelen over maagdelijkheid, althans een minimale bagage meebrengt qua kennis van de anatomie van het vrouwelijk lichaam.
  .
  Arme bruid. Arme bruiden die zo misbruikt worden.
  .
  Wikipedia, met foto: maagdenvlies. Lezen svp!
  .
  Er heeft zich blijkbaar een cultuur ontwikkeld die – gesanctioneerd nu ook door westerse wetgevers – de macho-bruidegom met het te kleine lulletje dat er niet in slaagt in de huwelijksnacht de bruid te laten bloeden, te belonen voor zijn achterlijke fascinatie voor “macht” over zijn gade. En haar in schande heen te zenden, terwijl hij de troost en aandacht mag genieten van een zogenaamd “bedrogen” man…
  .
  Een volgende rechtbank die zich over een dergelijke zaak gaat buigen, doet er goed aan de eiser eerst te verplichten de maat van diens geslacht te laten opmeten. Zodat alleen al daaruit enige logische conclusies kunnen worden getrokken.
  .
  Gynaeco-noloog
  aka “hemelsblauw”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen