Uit de tapes van Edwin de Roy van Zuydewijn – deel 8

Waarin onze hoofdpersoon in contact komt met parlementair journalist Frits Wester.

Welingelichte kringen, u weet wel: op het Plein bij het Binnenhof kwam Jan Peter Balkenende de zo karakteristieke, kale parlementair verslaggever van het nieuwsprogramma der commercií«le tegen. “Frits, luister eens. Kan dat gedoe over die Oranjes niet eens ophouden?”

Waar gebeurd of een leugen? Het gaat verder:

Frits Wester houdt zijn rug recht. Het RTL Nieuws blijft een luis in de pels van het Koninklijk Huis. Met een beroep op de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) wroet de redactie naar kodsten van het vliegen, van het bootje de Groene Draeck en andere weggewerkte Oranje-posten.

Edwin de Roy van Zuydewijn: “”Ik heb die Frits Wester dus gesproken . En die heeft het geloof ik wel heel goed begrepen. Want ik heb een kaartje gegeven van Clingendael [Edwin werkte voor dit instituut, red] en toen vroeg hij: mag ik het houden?

Ik heb echt wel drie kwartier met hem staan praten en hij heeft echt de tranen in mijn ogen gezien. Wat heb ik gedaan? Waarom moet jij Frits Barend opjutten door te melden dat jij ook uit Den Haag weet dat we gaan scheiden? Hoe denk je hoe dat op me overkomt?

[Wester:]Nee dat heb ik nooit gezegd, ik heb altijd voor je”¦ ik weet wat voor gajes het is.”

Ik zeg: oh ja, nu opeens.

[Wester:]Nee, echt waar. Ik ben altijd tegen. Wat voor krankzinnigheden daar gebeuren en oh had ik maar , had ik maar ingegaan op de uitnodiging van Bernhard.

Ik zeg: welke uitnodiging? Blijkt die twee, drie weken voor zijn dood dat die Bernhard die Wester opgebeld en heeft hij een nummer achtergelaten waar hij Bernhard kon bellen. Die moest ook maar eens even langs komen.

En toen had Frits Wester gezegd: waar langs komen? [Red.: Edwin imiteert Prins Bernhard’s stem] U weet toch verdomd wel waar ik woon? Had hij toen geroepen. Dat vertelde Frits Wester dus. En toen zei die door alles en toestanden , er gebeurde van alles. Ik denk ik kom er nog wel aan toe. Ik heb het niet gedaan.

En nu later met die Volkskrant en die Broertjes, ah, ik kan me wel voor m’n kop slaan. Ik zeg: maar daar heb ik helemaal niets aan. Jij bent RTL4 nieuws ja maar wanneer ga je het nou eens melden? Jij bent politiek commentator, jij weet net zo goed als ik wat er in Den Haag werkelijk gebeurt. Als je dat niet weet heb je als journalist niets in Den Haag te zoeken.

Zo heb ik het gezegd. Maar ik had tranen in mijn ogen over Margarita. Hoe ik van haar hou en al die rotzooi. Nou”¦ hij was helemaal echt”¦ en ik stond echt ”¦ dit was zijn neus he? Zo dichtbij.

Ik heb hem echt in zijn blauwe ogen kunnen kijken. Hij stond te transpireren en te doen”¦.Toen liet ik hem even en toen begon die zelf over die xxx [naam NOS-journalist] onbetrouwbaar dit en me zus en zo. Ja, en wanneer staat de betrouwbare dan eens op dan? Wanneer is er nou eens iemand die zegt: aan me hoela. Ik ga het eens vertellen gewoon. Ik ga het vertellen. Wie: Frits Wester?

Ik zei, dat doe je toch niet. Want dan komen ze niet meer voor je camera. Dan krijg je geen interviews meer. En dan vraagt je hoofdredacteur waarom heeft elk station wel en jij niet. Omdat je Hoogervorst niet meer te spreken krijgt, of Donner, of Balkenende. Omdat je de waarheid hebt gezegd. Fijne wereld leef jij in. En zo is het.”

De Roy zou nog zijn zoete wraak krijgen. Albert Verlinde van RTL Boulevard noemde Edwin een oplichter en dief. De Roy van Zuydewijn toog weer naar de rechter voor zijn zoveelste kort geding. En hij liet RTL in het stof bijten: een schadevergoeding.

We spreken de personen die De Roy van Zuydewijn noemt nog zo veel mogelijk om te checken wat zij van zijn uitspraken vinden.

 • Reacties

 • Max Delius | 29/05/08 om 12:09

  ……..en hoe reageerde Frits Wester?

 • Peter Olsthoorn | 29/05/08 om 14:49

  We hopen dat binnenkort te melden, want om te bepalen wat het waarheidsgehalte is van deze ‘memoires’ is wat wederhoor geen overbodige luxe.

 • Wie | 30/05/08 om 09:56

  Hoi Edwin

  Jij bent echt de grootste kwal van een snuiflap die ons land kent als het als niet mondiaal is. Is er al ee diagnose op je dat is interessant, echt waar ga naar de psychiater.
  MVG
  Wie

 • Marce Enkelaar | 15/01/10 om 13:39

  Na het zien van Pauw & Witteman van gisteravond weet ik het zeker: Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer moet onder ede worden verhoord. Maar wie kun je daarin vertrouwen?

 • Marcel Enkelaar | 15/01/10 om 13:41

  Correcte naam hierboven.

  Na het zien van Pauw & Witteman van gisteravond weet ik het zeker: Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer moet onder ede worden verhoord. Maar wie kun je daarin vertrouwen?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen