Ernstige zaken rond een verdachte topcrimineel: 

Hirsch Ballin, het OM en Gregorius Nekschot -2

Hoe geloofwaardig is de verklaring over het onderzoek en de arrestatie van tekenaar Gregorius Nekschot?

Brief Hirsch Ballin over de aanhouding van Gregorius Nekschot.

De arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot op 13 mei 2008 trok ook onze
aandacht. Was minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie er fair over? Had, zoals hij suggereerde, het OM drie jaar nodig om de identiteit te achterhalen en was er vervolgens een team van tien man nodig om met een inval die alsnog vast te stellen.

Het antwoord van Hirsch Ballin:

Naar aanleiding van de aangifte in april 2005 heeft het OM de strafbaarheid van de tekeningen onderzocht. Dit onderzoek heeft geruime tijd geduurd, omdat ook de strafbaarheid van andere tekeningen daarbij betrokken is geweest.

Toen begon het OM opsporingsonderzoek om bewijsmateriaal te vergaren en de identiteit
van Gregorius Nekschot vast te stellen. “Informatie over gedane betalingen wees naar de bewoner van de inmiddels doorzochte woning, als zijnde betrokken bij het onderhouden van de website van Gregorius Nekschot en dus bij het maken en/of verspreiden van de tekeningen.”

Dan komt het: “De bewoner kon echter zeer wel een ander zijn dan Gregorius Nekschot, wiens identiteit toen niet vaststond en werd afgeschermd.”

Het huis doorzoeken was nodig, zegt de minister, om te voorkomen dat bewijsmateriaal verloren zou gaan. Als hij uitgenodigd was voor verhoor, zou hij misschien gepoogd hebben om bewijsmateriaal te verdonkeremanen. Hoe dat zou kunnen met tekeningen die zijn gepubliceerd is een raadsel.

Ten tweede moesten zes rechercheurs vaststellen wie precies de persoon was die zich bedient van het pseudoniem Gregorius Nekschot. Hiervan zeiden we al eerder: het lijkt sterk dat dit niet op een andere manier was vast te stellen.

Dat was inderdaad wel mogelijk, maar Nekschot mocht niets weten van het onderzoek. Met een eenvoudiger vaststelling van de identiteit zou Nekschot misschien ook argwaan hebben gekregen. En bewijsmateriaal hebben weggemaakt.

Dus na drie jaar speurneuen naar een openbaar publicerende tekenaar wist het OM nog zo weinig, en was het gepubliceerde materiaal kennelijk nog zo gebrekkig, dat de inval nodig was.

Als u dit wilt geloven, het sta u vrij.

Hirsch Ballin over het lang vasthouden van de tekenaar: “Voorts was het van belang om zicht te krijgen op de bewustheid van de maker ten aanzien van het discriminerende karakter van de tekeningen. Dit is immers voor de strafbaarheid van belang.”

Hij moest mee naar het bureau om hem te ”˜confronteren met de onderzoeksbevindingen’. De politie wilde verklaringen over wat ze aantrof op de pc. Met veel omhaal van woorden geeft Hirsch Ballin toe dat hij te lang is vastgehouden. Maar dat dit bij veroordeling gezien kan worden als ”˜voorarrest’, of zoiets.

 • Reacties

 • orcom | 30/05/08 om 00:05

  het is toch niet belangrijk hoe of wat het is hun probleem ik ben van mening dat een ieder het leven krijgt wat ie verdient, en niemand ontloopt zijn beloning of zijn straf zei het in het hiermaals of hiernamaals.

 • Olrad | 01/06/08 om 09:19

  Maar eh…Als het hier gaat over Leugens.nl waarom zeg je dan niet iets over de heer Nekschot zelf. Hij zegt dat hij Nekschot heet, maar dat liegt ie. ;-)

  Serieus….het valt me op dat hij wel heel angstvallig zijn identiteit verborgen houdt, maar misschien google ik niet goed genoeg.

 • hemelsblauw | 02/06/08 om 10:37

  Doden door aanslag op Deense ambassade Pakistan (NOS)

 • hemelsblauw | 02/06/08 om 14:44

  Dit is beter nieuws: Political Stew met een link naar de Times Online “Darool-Uloom Deoband issues fatwa against terrorism”
  Wikipedia en de Britannica Online Encyclopedia hebben ieder leerzame pagina’s over Deoband(i), waar men al wat langer bezig blijkt om te proberen het terrorisme-tij te helpen keren, en afzweren.
  .
  Nu de hard-core, fundamentalistische zgn. “Christenen” nog. En een enkele cartoonist die met z’n pen of potlood willens en wetens ook een vorm van ‘terreur’ bedrijft…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen