Bij Edwin eruit, bij Beatrix erin: 

Uit de tapes van Edwin de Roy van Zuydewijn – deel 7


Over Margarita’s ‘gestolen mobieltje’, Oranje-aanbiddende hoogleraren en politici, Edwin en Hirsi Ali.

Augustus 2004 was de tas van Prinses Margarita gestolen. Ook haar mobieltje was de prinses kwijt. Althans volgens haarzelf. Haar ex, Edwin de Roy van Zuydewijn, heeft een heel ander verhaal.

En hij sprak veel over Dorien Pessers, hoogleraar en columnist. In 2005 interviewde Dorien Pessers Koningin Beatrix naar aanleiding van haar 25-jarig ambtsjubileum, uitgezonden op 28 april 2005 door de NOS. Volgens Edwin moest ze zich daartoe eerst van hem verwijderen.

Opname: 10 juni 2005: Amsterdam Prinsengracht 999

Edwin de Roy van Zuidenwijn: “Het gaat er om dat je constant en systematisch blijft herhalen, uit te leggen: het maakt niets uit, het maakt allemaal niets uit. Inhakend daarop heeft Claus ooit iets gezegd in een interview en dat was heel slim en iedereen die trapte er ook weer in. Wat zei die: Als het Nederlandse volk ons weg wil dan zijn we ook weg.

Aha”¦ nou komt het”¦ dat is heel mooi gezegd. Maar hoe kan het Nederlandse volk oordelen als ze zo ver weg van de werkelijkheid en waarheid worden gehouden? Hoe kan een volk dan zeggen: ze mogen blijven of ze mogen niet blijven? Als je geen examen mag afnemen hoe weet je dan of iemand capabel is? Of zuiver op de graat is? Of noem maar op. Met andere woorden : dat kan je wel roepen. Ja, logisch zeg. Me dunkt, lijkt me. Maar dan moet dat volk wel juist geí¯nformeerd worden.”

Hoe heeft het zo kunnen komen?”¦

“Omdat”¦ er is een hele mythe opgebouwd in de perceptie van mensen, in de perceptie van Nederlanders”¦dat wij dit alles in Nederland qua rijkdom en sociale voorzieningen en hoe het land is ingericht allemaal aan die lui te danken hebben. Dat is reinste kletskoek, dat hebben we aan ons zelf te danken.”

Dat zal toch niemand geloven?

“Oh jawel, er zijn echt Nederlanders die denken als dat zooitje er niet meer is dat het hele land instort.”

Dat moet toch een hele kleine minderheid zijn?

“Nee, dat is echt een hele grote meerderheid. Dat is echt waar. Nee, echt.”

Ik kan geloven dat de lezer van Vorsten dat gelooft. Maar de gemiddelde Tokkie gelooft het al niet meer. Dat is toch onzin”¦

“Nee, dat is geen onzin. En dat is nou precies waar mensen beter naar moeten kijken en de loep er op moeten leggen. Dat zijn werkelijk primaire gevoelens bij mensen. Primair. Waarom zou een Mabel Wisse-Smit als er een persinterview gegeven wordt over d’r verloving – voorgeschoteld op SBS6, Telegraaftelevisie – zeggen dat de grootste drie export-assets van Nederland zijn voetbal, Heineken-bier en de Oranjes.

Dat zegt ze letterlijk. Live op de televisie. Zo moet het gebracht worden. En wij zorgen in de wereld”¦ wij vliegen lekker overal naar toe want wij zijn de ambassadeurs van Nederland. Zonder onze contacten zal het Nederlandse bedrijfsleven ook helemaal naar de klote gaan. Dus ze liggen ook samen in bed met dat Nederlandse bedrijfsleven.

En het Nederlandse bedrijfsleven vind het prachtig. En dan moet je gaan kijken”¦ nou dat zijn gewoon mensen die niets anders dan oer-Hollandse burgerlijke mensen. Wat ik altijd in Frankrijk ‘Royaume de Bourgeoisie’ noem. C’est ne pas une royaume. Het is geen koninkrijk. Dit is een burgerfarce. Dat is het. In Frankrijk is het veel koninklijker”¦”

Parijs en Amsterdam?

“Vanuit het land, vanuit de birds eye view. Iedereen heeft alles te danken aan de majesteit die wikt en beschikt. Al die mensen die burgemeester zijn geworden, al die mensen die commissaris van de koningin zijn geworden. Al die mensen die hier, daar hun functies krijgen. Het is allemaal nepotisme.

Dan gaan we heel hard roepen: mevrouw Halsema voorop: de regering regeert en de koningin moet haar mond houden. Nou, het is totaal omgekeerd. En daarom zit er ook iemand als een puppet. Hij is een puppet on a string.”

Wie is ‘hij’?

“Balkenende. En die zit aan de touwtjes van Van den Broek en de rest van de CDA-nomenklatura. Dat is de boodschap die je over moet brengen. Nou dat is dus hard te maken”¦”

Dat moet je met voorbeelden hard maken?

“Dat is dus hard te maken aan”¦ een ieder geval ”¦ laat ik het zeggen”¦ het is uit te leggen aan de hand van schema’s, aan wie is waar commissaris, wie is wat, wie doet wat. Zus en me zo. Hoe kan het zijn dat ”¦ Zo moet zich dat openbaren. En de RVD zal wel roepen dat het allemaal quatsch is en quetsch is”¦.

En die de Roy is waanzinnig. Maar dat ben ik niet. En ik heb wat dat betreft zulke treffende voorbeelden. Het geval Pessers is onvoorstelbaar. Ik ontmoet Pessers en binnen een maand is ze door het hof kalt gestellt. Sterker nog: drie maanden later doet ze een interview met Trix.”

Vertel nog eens over Pessers”¦

“Ik ben bij vrienden in Frankrijk. Vorige zomer, die kennen mijn misí¨re en die zeggen: “Joh, we komen je halen uit dat kasteel, mijn nichtjes komen”¦”

Wie?

“Die namen die noem ik niet”¦En ik ontmoet daar een man en vrouw van middelbare leeftijd. De ene heet Hughes en de andere heet Dorien. Man en vrouw. Zij is hoogleraar juridische antropologie aan de UvA. Heeft al heel wat oratio’s op d’r naam. Laatstelijk, als ik het goed heb over mensen in de public eye, en hoe de perceptie daarvan helemaal misloopt ”¦ dat komt natuurlijk heel mooi uit.”

Dat gaat ook over jou, ja…

“En die ontmoet ik daar. En die mensen vragen natuurlijk van de hoed en de rand. Dat heb ik ze natuurlijk niet allemaal gegeven. Maar ik heb ze wel een heldere schets gegeven over wat er zich zo heeft afgespeeld. Nou die mevrouw is wel tien keer van haar stoel gegleden.

De vrienden waar ik bij was die konden dat beamen”¦.Enfin, heel amicaal , heel aardig. Ze vonden het ook vreselijk. Ze zeiden je moet dit ook allemaal opschrijven. Wat zou het geweldig zijn als je een lezing kon geven aan de UvA en dat zal ik wel eens voor je prepareren.”

Hoe je in de public eye komt en de perceptie?

“Ja”¦ nee.. media en ja”¦ Ze zei: “Jij kan een heel interessant betoog houden, Edwin.” Schrijven we dat er bij, en zullen we nog wat mensen er onder zetten. Toen hebben we het gehad over de mogelijkheden”¦ Want, zei Dorien, ze zullen toch komen hoor om af te kopen en me dit en me dat.

En ik zeg: het heeft mij nooit ene moer om de centen gegaan. Ik zal in ieder geval, als dat zal gebeuren, waar ik een hard hoofd in heb, een stichting oprichten: De Roy van Zuydewijn -stichting en die stichting zal voorgezeten worden door hoogleraren en die zullen zich uitsluitend en alleen maar bemoeien met mensen die door hun advocaten gesaboteerd zijn”¦

Terug in Nederland en ik ben ook twee later terug in Nederland. We bellen:
Hoe gaat het Dorien?
Ja, Edwin gezellig.
En kom je naar Laren? Weet je wat, kom ik je in Amsterdam ophalen want ik moet toch op de UvA zijn.

Wij lekker naar Laren. Thee gedronken. Lalala. Geborreld. Gegeten. De volgende dag komt Dorien uit het dorp terug met de Telegraaf. Dat is de Telegraaf die stelt dat er medische psychische rapporten uit d’r tas [van Margarita] zijn gestolen en dat er ook huiselijk geweld ”¦

Ik implodeer, dat wil zeggen dat ik gewoon heel erg hard moet huilen. En dat dit mij heel ontzettend schokt. En dit is was na het bezoek van Bas de Gaay Fortman [wiki] wat ze me de avond er voor had verteld. Waar ik bij zat tijdens borreluur samen met haar man.

Belt die de Gaay Fortman omdat die in opdracht van Tjeenk Willink [wiki] nogmaals de dampen aanzette om toch maar lid te worden van dat feestcomité van Trix want daar hadden ze haar [Dorien Pessers red.] voor gevraagd nadat ze terug was gekomen van de vakantie in Frankrijk die ze gedeeltelijk met mij heeft doorgebracht.

Ze had er al nee op gezegd zoals Dorien in haar eigen woorden zei. Ik ben in feite anti-monarchaal. Ze heeft dus ook keurig die Tjeenk Willink afgeblazen. “Dat wil ik niet.” Daar doe ik niet aan mee, dat is ook academisch niet me zus en me zo. Toen hebben ze Basje de Gaay Fortman er op af gestuurd met z’n vrouw.

Toen heeft Dorien nog gevraagd aan Hughes en mij wat moet ik nou doen? En toen zeiden wij: “Ja, laat hem komen.” En zij is geí¯nformeerd over wat er met mij gebeurd is. Komt die de Gaay Fortman de volgende ochtend. Ik loop die trap af en zie meneer en mevrouw de Gaay Fortman daar zitten.

Ik ben niet bij het gesprek. Louvre-deurtje er tussen. Of met die kleine ruitjes zo. En Pessers heeft daar een uur en een kwartier”¦ en die mensen zijn weg. En ze zegt: Precies wat ik dacht, een half uur over zich zelf praten die man”¦ wat een blaaskaak die man. Waar ging het dan over? Dorien: of ik toch in dat comité wou en waarom ik niet eerder was verschenen, iedereen zat op me te wachten en ik heb de boot mooi afgehouden.

Dan komt die hele krantentoestand. Wat daar in staat. Dan zitten we al ongeveer ’s middags drie uur . Dan bel ik van haar huis Margarita op d’r mobiel. De haak gaat er op. Ik bel nog een keer terug. Ze had mijn mobiele nummer. Krijg ik d’r uiteindelijk aan de lijn. Gierend en tierend. En ik blijf heel cool en rustig en zeg: Margarita ik wil heel graag dat je mij vertelt waar deze nonsens vandaan komt.

En wat je er aan gaat doen want dit kan gewoon niet. Ik ben al zo in de stront geschopt , dit is gewoon bespottelijk en dat weet jij ook. Geen sjoege gaf ze. Toen ik belde was ze ook op kantoor van die Kemper [advocaat, red.] Dat voelde je aan alles. Dorien was ook, helemaal”¦

Was Dorien Pessers aanwezig bij het telefoongesprek?

“Hughes en Dorien die mij hebben zien en horen bellen en toen ik in het gesprek zat , drie , vier minuten hebben ze de kamer verlaten. Nee, nee terug. Maar toen gingen zij uit beleefdheid de keuken in.”

Ze zagen dat je belde op het mobieltje dat gestolen was?

“Ja, inderdaad. Want de dag er na komt in de Volkskrant een artikel te staan dat alle spullen terecht zijn, wonder boven wonder. Het enige wat nog zoek was was Margarita’s mobiel. Een volstrekte, totale onmogelijkheid. Ik huilen, doen. Me dit en me dat. Meijers gebeld, m’n advocaat.

Ik heb een rechter gebeld die ik kende waarvan ik de naam niet zal noemen. En toen hebben we samen met Hughes en Pessers een persverklaring opgesteld. Handgeschreven , heb ik mijn bezit van Pessers zelf. Op een kladblok met groene inkt. Haar handschrift. Persbericht doorgebeld aan Meijers.

Die wou het toch veranderen. Die wou er dit niet in en dat niet in. En ik was al weer zo murw die dag en ik vond het ook onverstandig van hem want dat persbericht was een uitstekend persbericht. Heeft hij toch een beetje aangepast”¦

Toen ben ik nog gaan wandelen met Dorien om nog te kalmeren en alles. En toen hebben ze me uiteindelijk van Laren, toen begon het te gieten van de regen, naar Amsterdam gebracht. En toen heb ik Dorien nog één keer gezien. Toen was ze al helemaal over de helling in het andere kamp getrokken.

In Amsterdam toen hebben we een kop koffie gedronken en toen begon zei over : en hoe zit het dan met die telefoon in het NOS-gebouw? Telefoon, NOS-gebouw? Dat mobiele telefoongesprek waarvan de Telegraaf toen gemeld had dat ehh”¦ Ik zei: Dorien in godsnaam jij toch niet ook?

Iemand die in het NOS-gebouw aan de mobiele telefoon zit. Zaten zij ook op die mobiele telefoon dan? Nee, nee. Maar het was haar vanuit verschillende hoeken ”¦ verschillende hoeken. Toen voelde ik al he?

Dat ze er negatief aan het beí¯nvloeden waren. Toen heb ik al voorspeld: let maar op, voor de grap zei ik het. Maar ik had het gewoon gezien, ik zag het. Kan je dat niet uitleggen hoe ik dat zie. Maar ik zie het. Ik zie haar met Trix zitten. En ik zeg tegen m’n advocaten, we hadden toen een soort ronde tafel zitting met alle vijf.”

Je zag in je fantasie haar met Trix zitten?

“Ja. Let maar op: die gaat het interview doen met Trix. Ik was gek geworden. Nou wie heeft het interview met Trix gedaan? Zij. Daar zie je nou een prachtig voorbeeld hoe het pendulum hup die kant op schuift. Hoe mensen onder de angst en de terror”¦

Ja maar”¦ wat moet het zijn als ze het niet doet? Dan is haar carriere naar de klote. Als ze het wel doet zijn er academici die zeggen dat had je nooit moeten doen. Begrijp je? Je hebt je academische onafhankelijkheid nu geschaad”¦

Ik vind Dorien nog steeds een heel aardig mens. Een heel leuk mens. Maar ja, voor d’r zoontje. Voor de ABNAmro nu werkend in Hongkong. Hey en wie ging er ook al weer naar Hongkong? Carlos junior? Samen met meneer Jaap Rost Onnes, het pratende pak van de ABN Amro. Drie maal raden dat meneer Pessers ook op de lijst stond voor die borrel.

En zo gaat het. Geil, ik mocht ook komen. En zo. Zo werkt het en niet anders. En dat weet iedereen. Dat weet iedereen die politiek iets voorstelt. Mevrouw Hirsi Ali weet dat ook.”

Hoezo weet die dat?

“Die weet dat. Dat heb ik haar uitgebreid verteld”¦Ja, ja. Die is niet gek hoor.”

Waarvoor was dat?

“Zij heeft toch gewoon verteld dat ze door de AIVD op een vliegtuig naar de Verenigde Staten gestuurd is. Gewoon naar de United States of America. Want het is de United States of Holland hier”¦”

  • Reacties

  • Max Delius | 27/05/08 om 11:58

    Het is bijzonder jammer dat heer de Roy van Zuydewijn ‘lichtelijk’ chaotisch overkomt; mijns inziens had hij met een weloverwogen optreden onze illusoire democratie aan het wankelen kunnen krijgen. Was hij al ‘onstabiel’ of is hij ‘onstabiel’ gemaakt?

    Ik weet zeker dat Zij meelezen en in Hun vuistje lachen; wat een geluk dat juist Onze Klok zo luidt.

  • jema | 10/07/09 om 09:59

    corrupt zooitje

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen