Van kunst naar religie 

Vincent van Gogh en de Goden van de Olympus

Eigenaar vermeend portret bestemt de opbrengst aan een tempel.

Gelezen: The Guardian

Volgens de Guardian is er een onbekend schilderij van Vincent van Gogh opgedoken in Griekenland. Het zou een portret zijn van dokter Paul Gachet. Dat was de arts die zich om Van Gogh bekommerde vlak voordat hij in 1890 zelfmoord pleegde op 37-jarige leeftijd.

Er zijn al twee Gachet-portretten van Van Gogh bekend. In 1990 werd er één verkocht voor 48 miljoen pond, aan een Japanse industrieel. Dit derde portret wordt geclaimd door de Griekse Doretta Peppa. Het kwam naar eigen zeggen in haar bezit toen haar vader als Grieks partisaan een Duitse trein in 1944 overviel.

Haar vader zou niet alleen het schilderij hebben buit gemaakt maar ook een schetsboek van Vincent van Gogh. Griekse kunstexperts zouden overtuigd zijn van de echtheid van het schilderij. Maar het Van Gogh museum in Amsterdam, wereldwijd expertisecentrum, doet er geen uitspraak over.

Het nieuws in de Guardian is ook een beetje oud nieuws. Zo schreef de Telegraph al begin januari over mevrouw Peppa’s schilderij: “Patricia Bosboom, a spokesman for the Vincent Van Gogh museum in Amsterdam, said its experts had been made aware of the sketchbook but no verdict on its authenticity had been made available. She said: “We get quite a few requests for authentication from people who believe they have something by Vincent Van Gogh.”

Peppa beweert dat een nazistempel en registratienummer op de achterkant van het schilderij en een nazistempel in het schetsboek de echtheid bewijzen. Curieus. Gezien de vele vervalsingen uit de Tweede Wereldoorlog waarover Leugens berichtte, is enig wantrouwen op zijn plaats.

Ze beweert ook dat het schilderij in 1941 het eigendom was van een Joodse familie in Frankrijk. Maar welke Joodse familie dat is, zegt ze niet te weten. Want si die niet de rechtmatige eigenaar? Volgens Reuters weet niemand waar het schetsboek vandaan komt.

Is het schilderij echt, dan gaat de opbrengst toch naar fictie: Doretta Peppa wil een tempel bouwen. Om de goden op de Olympus te vereren. Want mevrouw Peppa gelooft heilig dat Zeus en zijn collega’s op de berg Olympus huizen”¦

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen