Legale en illegale handel van een vruchtbaarheidsmedicijn 

Moeders voor Moeders voor afslankpreparaten

Het HCG-hormoon uit urine van zwangeren helpt in medicijn Pregnyl om de vruchtbaarheid van andere vrouwen te verhogen. Maar het maakt ook personen slanker, voor veel geld. Organon neemt daar afstand van. Met een dubbele pet? Of is dat een ‘aperte leugen’?

Wie kent het niet, Moeders voor moeders, en wekenlang groene containers met urine die worden opgehaald. Vanwege het zwangerschapshormoon. Daar kunnen andere vrouwen zwanger mee worden.

In Boxtel staat een fabriek om de urine te verwerken, van organon, vroeger onderdeel van Akzo, nu van Schering-Plough. En naar eigen zeggen werkend onder de leus ‘Earn Trust, Every Day’. Moeders voor Moeders voor Moeders werkt voor de aandeelhouders van Schering-Plough. Niets mis mee. Maar goed om te weten.

Organon maakt het hormoonpreparaat Pregnyl uit. Alleen op recept verkrijgbaar, bij vruchtbaarheidsklachten. Zowel voor vrouwen als voor mannen.

Pregnyl wordt ook de kwaliteit van afslankmiddel toegedicht. En is dus op internet verkrijgbaar. Voor 95 euro voor een kuur van 23 dagen, meldt De Pers in de krant. De Pers noemt als aanbieder HCG Europe. “Wie erachter zitten is niet te zien”, schrijft de krant. Dat is waar, op het eerste gezicht. Daar komen we nog op terug.

Op de site van HCG Europe:

“De Simeons HCG-kuur
Steeds meer mensen hebben behoefte aan een veilige, eenvoudige maar vooral snelle afslankmethode, zonder dat er sprake is van een jojo effect. Het is geen wonder dat de Simeons HCG-kuur steeds vaker wordt toegepast omdat deze methode aan alle genoemde kenmerken voldoet”¦

Onze informatie en instructie is gebaseerd op onze medische kennis, onze kennis van de voedingsleer en op de richtlijnen die door dr. Simeons zo uitgebreid zijn beschreven. Bovendien voegen wij de bijsluitertekst van Pregnyl toe, u weet precies waar u aan toe bent.”

De Pers citeert Marcel Menko. Hij heeft een afslankpraktijk met de HCG-afslankkuur. En waarschuwt op de site met klem tegen malafide afzet, buiten doktersrecept om.

“Het HCG hormoon moet volgens de bijsluiter in het donker tussen 2 – 15 graden bewaard worden, anders verandert de werking. Het kan en mag daarom niet verstuurd worden.” Nep en namaak, vindt Menko: “Kortom u wordt er ingeluisd en u hebt het nakijken!”

Hij werkt zelf wel met Pregnyl voor afslanking. Maar op ‘Moeders voor Moeders’ (= Organon) lezen we over de hCG-kuur, van twee jaar geleden al weer: De ‘hCG-afslankkuur’ is omstreden, net als de Simeonstherapie. Dat is ook te lezen. Het heeft ernstige hormonale bijwerkingen bij zowel mannen als vrouwen. “Er is geen medisch wetenschappelijke ondersteuning beschikbaar om te stellen dat het hCG-hormoon als afslankmiddel werkzaam zou zijn.”

Organon wijst het af als afslankmiddel, maar controleert niet waarvoor artsen het voorschrijven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg keurt het ook af, maar treedt niet op.

Hoe kan dit allemaal? Marianne Zwetsloot, dií«tiste en privé en zakelijk partner van arts Marcel Menko en al ruim 20 jaar actief met de HCG-afslankkuur. Die wordt nu aangeboden voor 175 euro, inclusief medicijn en consult van 1,5 uur volgens Zwetsloot:

“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt omdat Organon die testen niet uitvoert. Dat vindt ze veel te duur. Er is immers op een preparaat uit een vrouwelijk hormoon geen patent te krijgen. Maar onze ervaringen zijn uitstekend. En het wordt overal ter wereld toegepast, vooral in de Verenigde Staten en in Brazilií«.”

En de waarschuwing dan van Organon via Moeders voor Moeders?

Zwetsloot: “Organon heeft gewoon een dubbele pet op. De gynaecologische behandeling gaat met ampullen van 5.000 en 10.000 eenheden. Die gaan echt niet de ampullen met 500 eenheden voorschrijven die wij gebruiken. Dat weet Organon natuurlijk ook heel goed.”

Dat is een nogal harde beschuldiging?

Zwetsloot: “Ook de afslankmarkt voor Pregnyl is gewoon een kassucces voor Organon. Het bedrijf heeft twee petten op. Ze willen natuurlijk niet dat de moeder die hun urine afstaan dit te weten komen.”

We bellen met Hans Rekers, medisch directeur van Organon Schering-Plough: “Het werkt niet. Dat wordt wel beweerd, maar is nooit bewezen. Het is oneigenlijk gebruik waartegen we niets kunnen ondernemen.”

Maar u brengt ampullen uit van 500 internationale eenheden (i.e.) terwijl voor medische bestrijding van onvruchtbaarheid met 5.000 en 10.000 ie. Wordt gewerkt. U maakt die kleine verpakkingen volgens mevrouw Zwetsloot voor de afslankmarkt die lucratief is?

Rekers: “Dat is een aperte leugen.”

Want?

“Die kleine hoeveelheden zijn voor de behandeling van jongetjes van wie de teelballen niet zijn ingedaald. Als we dat uit de handel zouden nemen, dan worden kinderen daar het slachtoffer van.”

U kunt die kleine eenheden toch louter via ziekenhuizen verspreiden?

Rekers: “Dan verstoor je een heel distributiesysteem. De arts schrijft dat voor en ouders halen het dan bij de apotheek in de buurt. Maar misschien moeten we dat overwegen.”

En de Inspectie?

Rekers: “Die heeft een eigen verantwoordelijkheid. Wij kunnen er echt niets tegen doen als artsen het bestellen voor afslanking”¦”

 • Reacties

 • Karel | 23/05/08 om 16:21

  Mensen, we hebben het levende bewijs dat het niet helpt.
  Caroline Tensen heeft dit een paar jaar geleden gebruikt en zie nu hoe ze eruit ziet. Zichtbaar dikker dan ooit. Je valt NIET af van pregnyl maar van het 600 Kcal dieet dat je volgen moet. Zodra je weer in je oude voedingspatroon vervalt blijven de kilootjes weer kleven.

 • Anton | 04/03/10 om 12:04

  Ik heb ontzettend veel gelezen over de HCG afslankkuur, Pregnyl en Organon. Het is niet gemaakt voor het afslanken dat is nu duidelijk maar wat de nadelen hiervan zijn kan ik NERGENS lezen. Iedereen zegt \”het werkt niet\” en \”het is slecht voor je\” maar wat doet het met je lichaam?

  Als niemand vertelt waarom het zo slecht is, blijft men het gebruiken.

  WEES DUIDELIJK.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen