Beetje aanschurken tegen de waarheid 

Hirsch Ballin, het OM en Gregorius Nekschot

Heeft de minister gelogen over de drie jaar durende opsporing van de weblogger en cartoonist? En was het OM echt niet bij machte om anders dan met een zware inval de identiteit vast te stellen?

De Pers en GeenStijl beschuldigden Hirsch Ballin van het liegen over de opsporing:

De Pers over Ernst Hirsch Ballin afgelopen vrijdag: “Er is aangifte gedaan tegen iemand die zich Nekschot noemde, van wie de identiteit nu pas bekend is geworden. De eerste aangifte was in 2005, maar al die tijd heeft het OM niet vast kunnen stellen wat zijn identiteit was.’ Dat lukte volgens de minister pas ”˜dezer dagen’.”

De woordvoerder van het ministerie van Justitie kon geen uitsluitsel geven gisteren. “Het was in elk geval tot voor kort niet duidelijk wie de persoon was achter het pseudoniem, terwijl er al drie jaar geleden aangifte was gedaan.”

Maar had de minister de suggestie gewekt dat het OM drie jaar lang geen identiteit kon vaststellen en dat mede daardoor die zware arrestatie nodig was? We hebben het debat van gisteravond maar even afgewacht.

Daarin ontkende de minister dat hij vrijdag week tegen de pers had gezegd dat het drie jaar duurde voordat het OM de identiteit van de cartoonist achter het pseudoniem Gregorius Nekschot had achterhaald. De minister stelde dat hij had bedoeld dat het drie jaar duurde voordat de opsporingshandelingen waren begonnen.

Hij heeft het anders gezegd dan hij het heeft bedoeld. Dat hij het anders zei was had als doel het goedpraten van de harde actie tegen de cartoonist, alsmede te miskennen dat de arrestatie in een politieke lijn van repressie tegen aanvallen op godsdiensten past. Dus heeft Hirsch Ballin de waarheid geweld aangedaan. Of dat misleiden, jokken of liegen heet, maar u zelf uitmaken. Hij zei op de hoogte te zijn van de zaak in een eerder stadium dus stond niets het uiten van de waarheid in de weg. Overigens nam ook Nekschot het niet zo nauw met de waarheid.

Feit is dat het openbaar ministerie in november 2007 pas een gerechtelijk bevel is neergelegd voor de verstrekking van NAW-gegevens van de cartoonist bij Flaxe Webhosting in Nijmegen. Die maakte, op verzoek van de blogger/cartoonist, zijn identiteit niet openbaar met de registratie van de het internetdomein.

Dus de volgorde is: klacht over de website en de maker; aangifte; verkrijgen naam-adres=-woonplaats; inval. Volgens de minsiter was de ware naam pas bij de inval duidelijk

Er valt nog iets eigenaardigs op, in het persbericht van het OM. Dat draagt als kop: “Aangehouden persoon blijkt Nekschot te zijn”. Het Om zegt wel de data van betalingen voor het hosten van de website te hebben ontvangen, maar daaruit niet te hebben kunnen afleiden dat dit de weblogger zelf was: “Het was namelijk onduidelijk of de persoon op dit adres ”˜Nekschot’ was waartegen aangifte werd gedaan.”

Daarvoor was de huiszoeking nodig met de zware delegatie van tien personen. Dat zegt het OM. Maar het IP-nummer van de computer is verbonden aan een internetabonnement Ook zijn allerhande data te achterhalen om bij de ware identiteit te komen.

De aangifte in Nederland kwam in 2005 van Abdul Jabbar van de Ven, een tot de islam bekeerde katholiek. Hij zei in een interview op tv dat hij de dood van Geert Wilders niet zou betreuren. Het OM besloot hem niet te vervolgen.

Dit is de website van Gregorius Nekschot. Nekschot is eerder geí¯nterviewd door de tv van Denemarken. Dat land verdedigde haar bedreigde cartoonist:

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen