Huilen met de wolven in het bos 

De blindganger en het nekschot

Het unieke martelaarschap van Gregorius Nekschot over de afgelopen 800 jaar.

Gelezen Volkskrant: Volkskrant

Nederland in rep en roer. De vrijheid van meningsuiting wordt bedreigd. Cartoonist Gregorius Nekschot van zijn bed gelicht en een dag de cel in wegens vermeende belediging. Mag anno 2008 niet meer wat de kunstenaar Aat Veldhoen in 1975 wel mocht?

Wat Leugens betreft: waar moeten we ons nog over verbazen sinds de premier naar de rechter stapt vanwege satire die mogelijk verkeerd uitgelegd wordt in Capelle a/d IJssel en in Mogadishu?

Maar dan Nekschot. Weer zo’n overdrijvende blogger? Citaat uit de Volkskrant: “Gregorius Nekschot zegt in een gesprek met de Volkskrant dat hij de eerste kunstenaar is in een al achthonderd jaar bestaande satirische Nederlandse traditie, die in de gevangenis werd gestopt.”

Iedereen mag zich kunstenaar noemen, dus dat wordt makkelijk voor het vervolg van dit stuk. En dat gaat over de misvatting dat Nekschot de eerste kunstenaar in een 800 jarige satirische traditie is die in de gevangenis wordt gestopt. Vanwaar overigens die 800 jaar waar de Volkskrant over rept? Wat gebeurde er in het jaar 1208 of laten we het ruimer nemen het jaar 1200? Iemand van de lezers een idee?

Maar zonder de 800-jarige periode tot op de bodem uit te diepen valt er al een hoop op af te dingen op de claim van Gregorius Nekschot als unieke martelaar van het vrije woord. Het lijkt er meer op dat aangedreven door de normen en waarden van Balkenende, Hirsch Balin, Rouvoet, Donner en andere bijbelvaste machtshebbers het OM en de politie zowel radicale uitingen van links als rechts aanpakt.

Wat gebeurde er bijvoorbeeld op 12 januari van dit jaar? Linkse actievoerders werden opgepakt en verhoord door de politie omdat ze posters toonden met Geert Wilders op een sigarettenpakje. De tekst: “Extremist – brengt u en de samenleving ernstige schade toe.”

Zo zullen er zeker arrestaties zijn geweest van satirici met hun uitingen in de illegale bladen, gericht tegen de Duitse bezetting in 40-45. Of telt dat niet mee, mijnheer Nekschot, nu u uw 15 minuten faam mag genieten?

Of neem cartoonist Holtrop. Hij leverde onder zijn pseudoniem Willem in 1966 een spotprent af over koningin Juliana en werd er voor opgepakt. Het was voor een tekening van de koningin als prostituee.

Of dan Provo-activiste Koosje Koster opgepakt en verhoord vanwege het uitdelen van krenten aan het Amsterdamse publiek. De hermandad begreep die happening dan wel kunstvorm niet helemaal.

Of Abram de Swaan, recent winnaar de van de P.C. Hooft prijs maar in de jaren veroordeeld tot 100 gulden boete wegens een parodie op Jezus’kruisiging in een andere P.C., Propria Cures.

Majesteitsschennis was in de 19e eeuw een geliefd excuus om satirische criticasters van het koningshuis in het cachot te laten logeren. Dat overkwam Domela Nieuwenhuis met zijn bundel ‘De koning komt’ waarin hij afrekende met ‘koning-gorilla Willem III. Domela Nieuwenhuis wordt gezien als een politicus maar met zijn publicatie schaarde hij zich zeker onder de satirici. Hetzelfde geldt voor de 19e eeuwse journalist Eillert Meeter die met zijn satirische couranten gericht tegen koning Willem II regelmatig het gevang inging. In 1846 kocht Willem II de persmuskiet af voor een jaargeld van 840 gulden.

We zijn nog niet eens 800 jaar terug en het breed door politici en media gedeelde unieke martelaarschap van Gregorius Nekschot is een blindganger geworden”¦

 • Reacties

 • Ko van Dijk | 18/05/08 om 21:31

  Holtrop “vluchtte” na zijn veroordeling naar Parijs. Daar werd hij wél gewaardeerd. Hoe zou het hier met Willem afgelopen zijn? Ik vrees niet zo best. Nekschot mag dan een beetje overdrijven met zijn claim van 800 jaar de sitiuatie is er niet minder ernstig om. Nekschot is zijn leven niet meer zeker. En dat staat los van het feit of je zijn cartoons wel of niet als kunst moet beschouwen. Het gaat om vrijheid van meningsuiting. Nederland is een dictatuur geworden en daar moeten we iets aan proberen te doen.

 • christinA | 19/05/08 om 12:55

  Hoe waar dit alles ook moge zijn, het gaat natuurlijk niet om de arrestatie van een in mijn ogen zelfs slechte cartoonist, het gaat uiteindelijk om dat waar deze arrestatie voor staat. Nekschot is alleen de kapstok waaraan de staat haar handelen in het openbaar ophing.

 • bert brussen | 19/05/08 om 13:20

  Wat knap zeg! Dat je de arrestatie van Nekschot toch nog zo links hebt weten te draaien dat het “een blindganger is geworden”.

  Een open sollicitatie bij Marcel van Dam zou je veel goed doen denk ik.

 • bert brussen | 19/05/08 om 13:21

  Oooh…Peter Olsthoorn…Zie ik nu pas.

  Laat maar, dat verklaart alles…

 • hemelsblauw | 20/05/08 om 03:47

  Who the hell is bert brussen?
  Ik had nog een paar aardige Googlevondsten op schotschrift+”vroege middeleeuwen”. En aan equivalenten in het Engels ook geen gebrek. In die zin heeft Olsthoorn absoluut gelijk: de verwijzing naar 800 jaren zonder gevangenschap van een schotschriftdichter of -tekenaar is gewoon uit de lucht gegrepen. Hindert niet, maar toch.
  Meer in ’t algemeen, de bijnaam (alias) “Nekschot” vind ik afgrijselijk. ’t Is dé reden om over ’s mans wederwaardigheden eigenlijk niets te willen lezen (horen, leren). Teveel van mijn familieleden zijn in de Tweede Wereldoorlog namelijk letterlijk met een nekschot door de Nazis afgemaakt. Het Verzet, en zo….
  En tegen die wetenschap: daar kan geen cartoon tegenop!!!

 • hemelsblauw | 20/05/08 om 04:05

  PS, okay & sorry: Biesemaat, niet Olsthoorn hier. Duizendmaal excuus. Hoewel: gezien het tijdstip zou honderdmaal genoeg mogen zijn.
  ‘k Heb overigens niets tegen koningen en koninginnen. Integendeel, mits ze zich maar aan de Grondwet houden en daarover hebben we – dacht ik – niet veel te klagen. Een rechtvaardig vorstenhuis is vele, vele malen te prefereren boven het ellebogen- en vriendjespolitiekwerk van wat zich – plebs per definitie – in een republiek zou weten te manifesteren.
  Serieus! Dus denk er eens over na…
  De ironie wil natuurlijk wel dat bij de huidige constructie van wat “democratie” wordt genoemd, het koningshuis zogoed als buitenspel staat terwijl het ware fascisme met steeds meer toeters en bellen en feestgedruis bewust wordt binnengelaten en aangemoedigd!
  Don’t shoot the messenger. Just remember: I warned you, and I warned you in time!!!

 • niemand | 22/05/08 om 16:49

  “Who the hell is bert brussen?”

  Dat is een van de “professionele” trollen van geenstijl, die zit gezellig met z’n gespleten persoonlijkheidjes to posten vanuit de bibliotheek:

  http://www.nrcombudsman.nl/artikel/702/joris-demmink-verdient-parlementaire-enquete.html#comment-5407

  Triest he?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen