Warme aarde, ijs weg, beestje in de knel 

De ijsbeer: bedreigde diersoort

Natuurlijk! Weet u het zeker? Of heeft de proganda effect gesorteerd?

Gelezen: NRC en BBC

George Bush redt de ijsbeer nog net voordat hij met de VUT gaat. De ijsbeer is door de Amerikanen op de lijst van bedreigde diersoorten gezet.

Veel mensen zullen dit ‘feit’ als een zekerheid aannemen. Geholpen door de golf aan propaganda die ons moet overtuigen van de gevaren van de opwarming van de aarde: dat wandelende logo de ijsbeer die zielig op een smeltende ijsschots staat en dankbaar door filmtalent Al Gore van een ‘Unconvenient Truth’ werd gebruikt.

Het Wereldnatuurfonds voorspelt dat door het broeikaseffect het zeeijs van de arctische streken grotendeels zal verdwijnen waardoor binnen 100 jaar de ijsbeer zal zijn uitgestorven. Dan moeten we het doen met zulke opgesloten knuffels als Knut.

De opwarming van de Aarde wordt wereldwijd als een serieuze bedreiging gezien voor de ijsbeer die voor zijn voortbestaan afhankelijk is van de bevroren wateren van de Noordpool. Maar het zou zo maar kunnen dat die opwarming van de aarde voor de komende tien jaar voorlopig de ijskast ingaat.

Onder meer de BBC bericht over een al langer circulerende opvatting van het tegendeel: dat dankzij een natuurlijk cyclisch proces in de zeestromingen de temperatuur wereldwijd zal afkoelen. Kortom: mogelijk uitstel van executie voor de ijsberen, hoe jammer ook voor de ijsbeerbeschermers.

Echter, de voorspelde kortstondige afkoeling zal de voorspelde langdurige opwarming niet stuiten. U merkt het: we houden slagen om de arm want wetenschappers weten het eigenlijk ook niet met 100 procent zekerheid.

Keren we ons af van de ijsberen op de smeltende ijsschotsen en proberen we dan maar cijfers te vinden over hoe het er nu met de ijsbeerpopulatie voorstaat. Dat is al een verkeerde kijk op het probleem volgens deze website, die toch radicaal voor het behoud van de ijsbeer is.

Deze club Polar Bears International noemt haar beschermeling ‘een potentieel bedreigde diersoort’: “…of the 19 subpopulations of polar bears, five are declining, five are stable, two are increasing, and seven have insufficient data on which to base a decision.”

Geen conclusie mogelijk. De krant Christian Science Monitor beweert dat het aantal ijsberen in de oostenlijke arctische streken van Canada toeneemt. Ook zeggen de Inuit (Eskimo’s) van Baffin Island dat er steeds meer ijsberen voorkomen in en rondom hun eiland.

Maar dat kunnen ze ook zeggen om zich Greenpeace- en Wereldnatuurfonds-actievoerders van het lijf te houden. Of die ijsberen komen hun Inuit-dorpen op het land lastigvallen omdat er te weinig zeeijs was. Ook weer zo’n theorie.

Op een ijsbeer

Een ijsbeer beerde zoveel ijs
Dat het ging vriezen in Parijs
In Barcelona en Madrid
Werden de sinaasappels wit
Twee kostschoolmeisjes te Misore
Zijn aan hun banken vastgevroren
En ook een knaapje op Ceylon
Dat zijn grammatica niet kon
Leert vlijtig jongens dus en meisjes,
En eet vooral niet zoveel ijsjes.

(door Kees Stip)

 • Reacties

 • hemelsblauw | 15/05/08 om 21:22

  Mysore, niet Misore, maar okay. Leuk om Stip weer eens te lezen.
  On topic, met Bush en de ijsberen ging het voorzover ik weet als volgt. De halve wereld verbaasde en ergerde zich al vele jaren over de stijfkoppigheid van de VS m.b.t. Kyoto, terugdringen eigen milieuvervuiling en energieverbruik, lage brandstofprijzen in de VS e.d. En toen kwamen, volledig los van Al Gore, de eerste berichten over het pakijs op de Noordpool en dat je de laatste paar jaren opeens per schip kon varen waar dat duizenden jaren onmogelijk was geweest. Plus de stijgende invasie van ijsberen in geí¼rbaniseerde gebieden. En niet Al Gore’s film maar opnamen van explorers (mensen op expeditie) en wetenschappers die nogal wat impact hadden in 2005, 2006 en 2007 deden bij G.W. Bush het kwartje eindelijk vallen.
  Mijn voornaamste bron voor dit soort informaties (ook over de Zuidpool) is door de jaren heen ExWeb in New York. Onafhankelijk in de ware betekenis van dat woord. Wie hier een paar links wil hebben naar foto’s over bijv. die spectaculaire terugtrekking van de permafrost op de Noordpool, die moet het maar even zeggen.
  Ik zal het niet in m’n hoofd halen om in twijfel te trekken dat de ijsbeer inmiddels, door klimatologische veranderingen, een regelrecht bedreigde diersoort is geworden. En dat CSM en/of de Inuí¯t er momenteel méér tellen in bepaalde gebieden: ja, no wonder. Waar ze vandaan kwamen, werden ze immers niet geteld door zulke partijen.

 • ww | 23/05/08 om 06:15

  Wat maken we ons toch druk, het is al lang bekend dat de noorpool in een ver verleden een meer was met tropische vegitatie.

  De boel veranderd, nou en? dat doet de aarde al miljoenen jaren.

 • hemelsblauw | 23/05/08 om 12:19

  Het is de snelheid, ww. Dat er zgn. poolsprongen geweest zijn in het verre verleden, ja dat is bekend. Nostradamus en menige andere “ziener” hebben ze ook nog voorspeld voor de toekomst. Maar om te bagatelliseren dat de ijsbeer intussen een regelrecht bedreigde diersoort is (het onderwerp van dit stukje), daar ben ik het niet mee eens. Juist ook vanwege die snelheid van de veranderingen.

 • NooN | 25/05/08 om 20:42

  Die spectaculaire terugtrekking van de permafrost op de Noordpool die is meerdere malen al voorgekomen.
  Al die onzin over opwarming van de aarde, de feiten tonen aan dat het juist afkoelt :P
  Zoek maar eens op YouTube naar Climate Change – Is CO2 the cause? – Part 1 of 4

 • hemelsblauw | 25/05/08 om 22:09

  NooN dat zei ik dus: poolsprong. De kunst is om tussen de regels van de wetenschappers door te lezen. Dus is dit hier een pleidooi om altijd maar rustig de auto te blijven pakken en je van milieubewustzijn en duurzaamheid lekker niks aan te trekken? Zoals zovelen, kan niet schelen of ze zelf kinderen in de wereld hebben gezet of niet? Denken die allemaal honderd te worden zonder ooit iemand anders nodig te hebben?
  ’t Was kikker-teldag vandaag; da’s weer eens iets anders dan de tuinvogel top-10. Oké het zijn geen ijsberen, maar hoeveel telde jij er in je vijvertje? Ik had er hier, zoals gewoonlijk, een boel. En een lol dat ze hadden…!
  http://www.plonzenweekeinde.nl
  Voorstel: twee aparte democratie stem-systemen. Eentje voor het afgestompte stadsvolk, en eentje voor al die mensen die nog wel met de natuur in verbinding staan, hoe broos ook, en die de veranderingen dondersgoed zelf opmerken.

 • hemelsblauw | 04/06/08 om 00:52

  IJsberen voor Ton Biesemaat
  .
  http://www.ncrv.nl/ncrv?nav=lblxvCsHtGATmKnJcyFhyF
  .
  In Casa Luna was zojuist Lieselot Meelker van het WNF te gast. Ze vertelde honderduit over haar recente bezoek aan een Inuí¯t volk, en over de ontwikkelingen met het klimaat en met de ijsberen daar bij de Noordpool.
  De 1e link hierboven moet in principe leiden naar Casa Luna’s laatste 5 uitzendingen, waar dan het hele gesprek in een audioclip nogmaals te beluisteren is de komende dagen. Een aanrader voor ongelovigen die de hele materie maar afdoen als “propaganda” !
  .
  citaat van de CL-website:
  In de nacht van dinsdag op woensdag praat Ghislaine Plag met Lieselot Meelker. Het Wereld Natuur Fonds voert campagne om de Noordpool wit te houden. De Initiatiefgroep Wind op Zee, oa ESSENT, de NS en de Rabobank, heeft maandag de regering opgeroepen windenergie op zee nog deze regeringsperiode mogelijk te maken. Meelker was op de Noordpool en vertelt over haar ervaringen met de natuur en de oorspronkelijke inwoners, de inuit.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen