PvdA erkent fabel verkiezingsbelofte 

Gratis kinderopvang

Bij gratis aanbod slechts 2 procent meer vraag, was de gedachte. Maar het werd 35 procent.

Gelezen: Volkskrant

Uit het Verkiezingsprogramma 2006 van de PvdA:

“De PvdA wil kinderopvang als basisvoorziening voor alle kinderen van 0-12 jaar”¦Drie dagen per week opvang zijn gratis. Meer dagen kan tegen bijbetaling naar draagkracht.”

VVD Verkiezingsprogramma 2006:

“Voor werkende en ondernemende ouders wordt de kinderopvang gratis. De VVD vindt het belangrijk dat gezinszorg en carrií¨re kunnen samengaan. Werkende moeders zijn ook goede moeders. Gratis kinderopvang geeft een enorme impuls aan de economie door de hogere arbeidsparticipatie.”

Journaliste Yvonne Doorduyn met staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (foto):

De PvdA beloofde haar kiezers eind 2006 dat de kinderopvang gratis zou worden. Nu moet u vechten voor elke euro extra.

Dijksma: “Gratis kinderopvang is absoluut onbetaalbaar.”

Onrealistische verkiezingsbelofte?

“Uitgaande van de kennis van nu is de belofte onhaalbaar. Geen enkel mens heeft er rekening mee gehouden dat zoveel meer ouders gebruik zouden gaan maken van kinderopvang. Het CPB voorspelde een groei van 2 procent, het werd 35 procent. Het stelsel implodeert, als we nu niets doen.”

Niemand het kunnen weten volgens Dijksma. De vraag is meestal voor politici: wat willen ze weten? Geciteerd: Kinderopvang: De onzin van gratis crí¨ches uit Elsevier van oktober 2006:

“Gratis kinderdagverblijven zullen, als ze er eenmaal zijn, meer en meer geld gaan opslokken. Ze zullen worden beschouwd als een verworven recht, waaraan niet meer valt te tornen. Net als bij bijvoorbeeld de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), zal er een almaar uitdijende sector ontstaan, waarvan veel mensen profiteren die die hulp helemaal niet nodig hebben.”

Maar de ene leugen wordt gewraakt met de andere: ouders liegen er op los met hun opgaven voor opvang:

Dijksma: “De wet wordt uitgewoond. Op deze manier is het niet houdbaar. Er zijn tal van mensen die snel geld verdienen, echt duizenden euro’s. Vooral gastouderbureaus, maar ook sommige gastouders – ook opa en oma – en de ouders zelf. Ze geven veel meer uren op dan ze werken. Alle bonnetjes van pretparken en benzinekosten, alles wordt gedeclareerd. Dat kost honderden miljoenen.”

De cijfers van het CBS:

 • In 2006 ging 20 procent van de kinderen naar opvang, in 2007 25 procent ofwel 625.000;
 • Het aantal ouders dat toeslag ontving voor gastouderopvang is meer dan verdubbeld, van 70.000 naar 140.000;
 • Het aantal kinderen in de buitenschoolse opvang steeg met 50.000, van 265.000 tot 215.000. Naar het kinderdagverblijf gingen 40.000 meer kinderen;
 • In 2006 ontvingen 271.000 ouders kinderopvangtoeslag, in 2007 388.000. Dat zijn er 117.000 meer of een stijging met 43 procent
 • De totale opvangkosten voor deze ouders bedroegen in 2007 bijna 2,4 miljard euro. Hiervan werd 1,9 miljard euro gecompenseerd via de kinderopvangtoeslag, bijna 80 procent;

 • In 2006 waren de kosten 1,8 miljard, waarvan 800.000 euro uit de subsidiepot kwam. De toeslagen namen dus in 2007 met 137 procent toe. Een deel is geí¯nd bij werkgevers.
 • Het aantal kinderen waarvoor toeslag werd uitgekeerd lag in 2007 op ruim 585.000. Dat is bijna 95 procent van het totaal aantal opgevangen kinderen.
 • 80.000 ouders ontvingen toeslag voor oppasmoeders, -opa’s en -oma’s -oppasburen die waren ingeschreven bij een erkend gastouderbureau. Dat was een stijging met 150 procent ten opzichte van 2006.

(meer cijfers)

 • Reacties

 • jaap | 14/05/08 om 19:47

  zoals zo vaak heeft de burger (ouders in dit geval) het gedaan… de politiek had natuurlijk ook gewoon een goede wet kunnen maken waarbij misbruik niet wordt beloond maar bestraft…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen