Niet vervolgd om fraaie leugen: 

Wij Britten liquideerden Himmler

Brits nationaal archief zes jaar lang aangevuld met valse informatie over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep. Maar de mogelijke vervalser wordt niet vervolgd. Dus blijft de zaak officieel onopgelost.

Gelezen: The Guardian, Financial Times

Nederlandse onderzoekers hebben hun verdenkingen over de toenadering tot de Nazi’s door prins Bernhard destijds, met plausibele argumenten maar zonder bewijsvoering.

Zo heeft de Britse koninklijke familie een staatsgreep willen plegen om Nazi-vriendelijk regime te stichten De Duke of Windsor, in 1936 vertrokken als koning om met een gescheiden Amerikaanse liefde te kunnen trouwen, heeft Hitler van geheime informatie voorzien.

En ook niet bekend: SS-baas Himmler pleegde geen zelfmoord, maar is omgebracht door Britse geheim agenten in opdracht van premier Winston Churchill.

Dat stond in documenten in het [wiki]. Maar die waren vervalst. Agelopen week werd bekend dat vervolging achterwege blijft omdat dit niet in het nationaal belang is. De hele kwestie met alle documenten staat hier online.

Het ging om totaal 29 vervalste toegevoegde documenten in 12 bestanden. De documenten vormen de basis van geschiedschrijving door de Britse historicus Martin Allen. Hij heeft, hoogstwaarschijnlijk, tussen 1999 en 2005 de bestanden aan het archief toegevoegd. Allen schreef onder meer over de moord op Himmler in ‘Himmler’s Secret War’.

Leonard Ingrams, de vader van Private Eye’s voormalige hoofdredacteur Richard Ingrams, werd als moordenaar van Himmler en held aangewezen. Ingrams, met Private Eye goed voor heel veel spot, kon er niet om lachen. Hij wil wel nader onderzoek.

Heel moeilijk was de ontdekking van de vervalsing niet. De brieven waren wel met een oude typemachine vervaardigd, maar de briefhoofden van de documenten waren met een laser printer gedrukt.

De Crown Prosecution Service, de aanklager van de Kroon, laat het verder zitten. Eén de redenen is dat Allen zo ziek is, zegt de dienst. Allen zelf ontkent elke betrokkenheid. Hij zegt het slachtoffer te zijn van een samenzwering.

Toevallig overleed afgelopen week Philipp Von Boeselager, de laatste levende van de club van acht Duitse officieren die op 20 juli 1944 met een bomaanslag poogden om de wereld van Adolf Hitler te verlossen. Een jaar eerder al wilden ze hem en Himmler samen vermoorden, maar vanwege Himmlers afwezigheid liep dat spaak.

  • Reacties

  • jan | 14/05/08 om 13:30

    Er is ook nog het boek The unlikely death of Heinrich Himmler van de Engelse auteur Hugh Thomas. (Die al eerder de boeken the Murder of Rudolf Hess, a Tale of two murders en Doppelgí¤ngers schreef)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen