De Roy-laster van Adriaan Jaeggi 

Wat nou ‘zieke leugenaar’?

Edwin sleept de columnist van Het Parool aan de haren naar de rechtbank van Amsterdam.

Adriaan Jaeggi is wereldberoemd. In de grachtengordel van Amsterdam. Als schrijver en uiteraard als ‘Stadsdichter van Amsterdam’. Gewild columnist dus, eerst bij de Volkskrant.

Zo’n heerschap dat zich de ganze dag wentelt in het eigen succes. Dat het waagt om onze bovenstebeste, eigen alles-behalve-een-leugenaar Edwin de Roy van Zuydewijn te beschimpen in een column in Het Parool, die ook verscheen op het weblog van Jaeggi.

Jaeggi gaat te keer tegen HP/de Tijd en een redacteur van wie je de naam niet eens zou willen opschrijven. Vindt het een blaadje gemaakt voor leugens: “Iedereen met een stoute opinie mag er zijn zegje doen, mits die voldoende rancuneus is, of het slachtoffer afdoende in diskrediet wordt gebracht. Dit onder het mom van ”˜opinií«rende journalistiek’, een door journalisten zelf uitgevonden genre waarin niet de objectiviteit maar het vooroordeel van de journalist de leidraad is.”

Dat is nog daar aan toe, ieder zijn meug. Maar Jaeggie noemt Edwin een ‘zieke leugenaar’: “Dat het blad weinig journalistieke scrupules heeft weet iedereen sinds de interview-reeks met Edwin de Roy van Zuidewijn. Het is al weinig fatsoenlijk om een overduidelijk zieke leugenaar te laten leeglopen in je blad, maar je zou die verhalen op zijn minst kunnen checken op waarheidsgehalte. Welnee, dacht HP: waarom een spectaculair verhaal dood checken?”

We kunnen met de hand op ons hart zeggen: Edwin is niet ziek. Dat is dus een notoire leugen van mijnheer Jaeggi. We zijn blij dat Edwin een rechtszaak heeft aangespannen tegen deze pedante vlegel. Een kort geding voor de rechtbank van Amsterdam.

Is Edwin een leugenaar? Daar gaat het niet meer om zodra de voorzieningenrechter heeft bepaald dat de aantijging ‘ziek’ misplaatst is.

De Roy is in elk geval vaste gast op Leugens.nl. Maar om nu te beweren dat elk subject of object op deze site een ‘zieke leugenaar’ is, dat gaat te ver.

De Roy bleek stiekem te worden bespioneerd door het Koninklijk Huis en premier Balkenende. Ze lichtten onder meer zijn dossier bij de sociale dienst. Staatsgevaarlijk, tenslotte. Ergens school een waarheid in de woorden van Edwin, voor de goede verstaanders.

En dan hebben we natuurlijk onze De Roy tapes. Blijkt straks nog dat uit het afluisteren van Edwin dat hele vastgoedschandaal aan het licht kwam. Lekker puh?

  • Reacties

  • hemelsblauw | 13/05/08 om 13:49

    Gezien m’n eerdere reactie hier bij Biesemaat’s recente aflevering van “de tapes” (deel 3): een rechter moet qua competentie niet in staat worden geacht om hier een oordeel te vellen. Dat geldt uiteraard ook in kort geding. Want de kans blijft reí«el dat iemand een handicap heeft die ertoe leidt dat hij werkelijkheid en fictie weleens door elkaar haalt. Rechters zijn niet opgeleid om dat te kunnen beoordelen. Terwijl het dan toch wel degelijk gaat om dat ene bijvoeglijk naamwoordje: ziek.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen