Hoe Edwin Bouwfonds door Europa leidt: 

Uit de tapes van De Roy van Zuydewijn – deel 3

Ten behoeve van een nimmer verschenen boek heb ik Edwin de Roy van Zuydewijn uitgebreid geí¯nterviewd. De recherche Amsterdam nam de banden in beslag, maar nadat ze waren uitgetikt. Edwin sprak onder meer over zijn werk bij het Bouwfonds, dat nu in opspraak is.

Het is een affaire vol superlatieven. Miljardenhandel in vastgoed. Grootste onderzoek van de Fiod. We hebben het over de vermeende grootste vastgoedfraude. Zelfs Joop van den Ende moest er afstand van proberen te nemen, wellicht tevergeefs.

Het door de Fiod vermoede financií«le slagveld speelt zich hoofdzakelijk af rond het pensioenfonds van Philips. De hoofdverdachte is Jan van V., een ex-directeur vastgoedontwikkeling Bouwfonds Nederlandse Gemeenten die sinds november 2007 een half jaar in voorarrest zat. De Volkskrant heeft er een uitstekend dossier over samengesteld. Zie hier de website van ‘Bouwfonds Property Development’ in Hoevelaken, onderdeel van Rabo nu.

Tapes 10 juni 2005 van gesprekken van onderzoeker ton Biesemaat met Edwin de Roy van Zuydewijn, gehouden Prinsengracht 999 te Amsterdam

Ga verder met die Bouwfonds ”¦

De Roy: “Ik heb de gekste dingen meegemaakt man! Op vrijdagavond de hele Scheveningse bioscoop, er stonden 3.000 man die naar de bioscoop willen op vrijdagavond . Had Bouwfonds van een hele zaal alle kaartjes gekocht. Zo dat wij met 15 man daar en bediening naar een film konden kijken. Ja!”

Gewoon de bioscoopfilm?

“Ja, ik zal het nooit vergeten”¦Toestanden. Acht, negen body guards. Die maakten gewoon een weg vrij, een haag. Bij het bioscooptheater daar. En daar kwamen de heren in het 3d. Catering was er dan al. Nou dan die hele zaal helemaal, gigantische zaal. Zaten we daar met z’n 15 , 20 man.”

Macht?

“Precies. Ik kon van iedereen als ik maar even een naam gaf hele files krijgen. Op Bouwfonds. Kon ik ook telefonisch even doorbellen vanuit mijn kantoor. Doe mij even alle bankrekeningen en hypotheekgegevens van de heer T. Biesemaat in Den Haag. Stond binnen een kwartier op de fax. Ik geef maar een voorbeeld.”

Dat geloof ik onmiddellijk”¦

“Nou ja in al die clubs. Het gaat allemaal om land en om geld. Er zijn maar weinig clubs in Nederland die land hebben.”

Hoezo zijn er weinig clubs die land hebben dan?

“Dat is allemaal de Grontmij, allemaal”¦ daar hebben ze allemaal wat mee te maken.”

Nederland telt toch miljoenen particuliere landeigenaartjes?

“Ja, nee maar goed. Het onteigeningsbeleid dat de overheid heeft ingezet vanaf de jaren zestig heeft ertoe geleid dat het op die markt, de landmarkt om het zo maar te zeggen, om monopolies gaat. De NAM zit daar in, de Gasunie, noem maar op. Fortis zit daar in. ING, lalala”¦
Ik had ook zitting in de Technopolis Groep. Technopolis dat moest in Leiden, correctie in Delft een brain park worden. TU”¦ brain park. Technopolis heette dat. Ik zat daar voor Bouwfonds samen met Ernst&Young. Met ING-hoogleraar, ik heb z’n business card nog, hoogleraar vastgoed. Die zat er in.

Vent van de gemeente zat daar in. Echt een soort geiten wollen sokken Harry maar inmiddels omgeslagen en wist ook wel dat er als wethouder wat aan de stok bleef hangen.
Links lullen, Rosenmí¶ller [wiki] vullen. En hadden we meetings in Utrecht en Delft zelf. Ik moest voordrachten houden. Ja, ja wat zouden we dan als prototype van een brain park kunnen nemen? Noemden ze natuurlijk allemaal de verkeerde voorbeelden”¦Joh, ik leek een wandelende encyclopedie toen we de strategische plannen voor de expansie van het Bouwfonds en die was op tweeí«rlei belangrijk: a. om de overname van het ABN Amro van het Bouwfonds te consolideren. Dus bij ons te houden.

En om de concurrenten in de markt een hak te zetten die ABN Amro ook wou overnemen. Maar daardoor ons vastgoedspelletje dus projectontwikkeling ”¦in de vingers zou snijden en in de kaarten zou kijken. Dat wouden ze niet. Die wouden ze helemaal…

Dus er moest een rapport komen hoe gedegen Bouwfonds Vastgoedontwikkeling wel niet het onderzoek had gedaan naar buitenlandse expansiemogelijkheden. Volledig en geheel geresearched en geschreven en directed by moi”¦

”¦En dan ging ik ook al die kopstukken interviewen wat voor criteria er waren. Bij ons moesten ze ook wel het achterste van hun tong laten zien omdat er een bepaalde bijbedoeling zat. Het ging bijvoorbeeld om een aantal zaken bij dat Bouwfonds namelijk om die andere club ook kalt te stellen. Dat was van twee broers en die naam kom ik nog wel op en die waren heel goed vastgoed aan de weg aan het timmeren.

Projectontwikkelaars. Die deden al veel in Portugal en in Spanje en ABN had daar een oogje op. Maar wij moesten zorgen”¦ mijn opdracht was om een dergelijk rapport te schrijven dat het volstrekt overbodig zou zijn voor de ABN om de andere tent er bij over te nemen want die zou dan geí¯ncorporeerd worden met Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en dat was wat ze niet wouden.

Want Vastgoedontwikkeling stond ook al in een totaal los gebouw. Je kwam niet met een pasje van Bouwfonds bij Bouwfonds Vastgoedontwikkeling naar binnen. Er liep ook geen slurf door. Ze hebben een noodgebouw neergezet en dat hebben ze altijd zo gelaten. Met directe bedoelingen.”

Bouwfonds was bekend van hypotheken?

“”¦bij Bouwfonds Vastgoedontwikkeling werden de deals geclinched. Dus ik schrijf dat rapport. Ik filter die landen uit”¦

Als jij in Westminster een kantoor wil neerzetten moet je met de Duke of Westminster praten. Want die is daar nog steeds eigenaar van. Every fucking inch of it. Dan gingen hun ogen open. Dat wisten ze helemaal niet. Die dachten het is gewoon business as usual. En dan moet je ook met wat anders komen. Dan moet je een aristocraat naar voren schuiven. Daarvoor hebben ze mij ook ingehuurd. Het was niet alleen de brein, het was ook de kop, het was alles.”

Maar je bent geen baron?

“Hahaha, grapje. En de manier waarop ik me daar doorheen bewoog. Europa is altijd mijn terrein in die zin geweest . Ik kom al sinds m’n jeugd overal. En heb heel veel dingen opgesnoven en opgepikt. Ik ben heel erg alert, ik zie alles. Ik sta helemaal open voor de allerkleinste dingen. Dus ik kan makkelijk een taal leren.

Ik begrijp wat culturele verschillen zijn. Ik snap wanneer een Fransman het niet zo prettig vindt als er in een zakelijk gesprek dit of dat of zus en zo om de oren komt. Ik ken de nuances. Ik weet hoe ik een Italiaan moet bejegenen. En hoe ik een Engelsman moet bejegenen. Ik weet wanneer ik een Duitser los moet krijgen. Dat weten deze boerenlullen helemaal niet.
Als de Generale Bank voor overleg naar Nederland komt dan kan je niet een schaal broodjes neerleggen en melk serveren. Dat pikken die jongens gewoon niet. Wat is dat? Dat is secretaressenvoer. Begrijp je en dat doen ze dus wel.

Dat verhaal van Kalff [wiki] over de overname van de Generale. Dat die een afspraak met de directie heeft . De directie heeft niets te zeggen daar. Het zijn de adellijke families. Dan komt die Kalff met zo’n hemd met zo’n gouden spijker door z’n strot. Dat moet je helemaal niet doen. Dan zien ze in Belgií« meteen die Hollandse dikke nek.

En dan ga je ook nog de presentatie in het Nederlands doen. De aandeelhouders zijn allemaal Fransen, eikel. En in het Engels! Klaar, geen deal. Zo werkt het. Had ik ze ook kunnen vertellen. Heb ik ze ook verteld. Nou meneer Kalff, dat is niet zo slim van u. Dan ben je een betweter.”

 • Reacties

 • hemelsblauw | 12/05/08 om 15:32

  “Dat weten deze boerenlullen helemaal niet.” Applaus voor De Roy van Zuydewijn, voor wat die observatie van hem betreft. Slim is hij op sommige terreinen – waaronder dat culturele element in zakendoen – zeker, misschien zelfs “leep”. Maar onwillekeurig denk je toch dat de man behept is met een handicap: confabulatie. Of liever gezegd, als mede-inwoner van dit land hóóp je dat.
  Terug naar DRvZ’s boerenl*llen die dit land in hun greep weten te houden. Er was een bankier met een topfunctie bij een grote Nederlandse bank. Naarmate de tijden en de zakenmentaliteit veranderden, constateerde hij bij zichzelf dat hij de dingen waar hij aan mee moest werken niet meer met zijn geweten in overeenstemming kon brengen. Omdat integriteit voor deze man geen loos begrip was, vertrok hij uit de bankwereld na in eigen kring duidelijk uiteengezet te hebben waarom. Zijn voormalige collega’s uit de top van de financií«le wereld maar ook zijn lokale Rotary vrindjes wisten er al gauw een draai aan te geven, om de schade te beperken en de rangen te sluiten. En zo werd al snel de mythe geí¯ntroduceerd dat hij weggestuurd was wegens “falend beleid en fors achterblijvende resultaten”. En wie z’n oor te luisteren legde kon horen dat de bank verklaarde blij te zijn om van hem af te zijn. Dat laatste, dat geloof ik trouwens wel…. :-(
  Maar alles bij elkaar opgeteld, inclusief het OM dat bepaalde kinderpornozaken maar niet aan wil pakken en méér van zulk smerigs, is mijn conclusie dat dit land in toenemende mate wordt leeggevreten en voor dood achtergelaten door een internationale maffia die nóóit genoeg heeft. En we staan er bij en kijken er naar en niemand grijpt in.

 • hemelsblauw | 12/05/08 om 18:56

  P.S.
  En genoeg competente psychiaters zijn er ook niet om die groeiende massa anti-socialen juist in de top van politiek, overheid en bedrijfsleven adequaat te behandelen. Wat nu?

 • haas | 13/05/08 om 19:42

  hmmmmm

 • Marco | 30/06/08 om 16:54

  Ik moet altijd lachen om de woorden van Edwin de Roy van Zuydewijn. Maar ik vertrouw ze niet. Heb hem van nabij meegemaakt en ook in het buitenland. Hij spreekt nauwelijks frans en steenkolen-engels. Misschien schrijft hij beter in die taal, maar zijn uitspraak was abominabel. Voorts is het aardig dat hij nu eindelijk toegeeft dat hij zich als baron heeft voorgedaan. Heeft hij altijd ontkend. Hulde voor de schrijver van dit relaas.

 • Caesar Lion Cachet | 13/11/08 om 10:07

  LS…

  Er zijn ook heel veel kereltjes die in de bediening werken van 4 en 5 sterren hotels die in een dorp verder op de grote seigneur uithangen met hun afgekeken en aangeleerde maniertjes. Zo kan je op verschillende niveau de bink spelen zonder werkelijke diepgang en kennis… Zo zie ik onze Edwin.

 • Corinne | 27/03/16 om 20:09

  Ik geloof Edwin.
  Ik vind dat hij ontzettend raak uit de hoek kan komen en moet eigenlijk ook grinniken om zijn afwisselend zeer welbespraakte en dan weer heerlijk grove taalgebruik.
  Deze man is groot onrecht aangedaan.
  En dat moet gewoon eens een keer klaar zijn !!!!
  Edwin heeft recht op een mooie baan en een normaal leven want het is een slimme vogel met heel veel kwaliteiten en potentie. You go Edwin.

  P.s. Jammer dat deze interviews niet gedeeld kunnen worden op facebook zodat iedereen eens leest hoe de man genaaid is en dan niet via het zoveelste artikel maar met zijn eigen woorden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen