'Harry van Bommel zit ernaast': 

Fabeltje over de slavernij

Geen 270.000 slaven omgebracht in Suriname.

Harry van Bommel is een bekend Tweede Kamerlid van de SP. tegenover Nu.nl zei hij dat de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende moet namens Nederland in Suriname formeel zijn excuses aanbieden voor het slavernijverleden.

Hij zegt onder meer: “‘Van de 300.000 Afrikaanse slaven die werden aangevoerd kregen er bij de afschaffing in 1863 maar 33.000 levend hun vrijheid terug.”

In NRC Handelsblad steunt columnist Anil Ramdas dit pleidooi: “Balkenende, zeg sorry”.

Hierop reageert in NRC de Leidse historicus Piet Emmer, gespecialiseerd in migratie:

De redenatie dat van de 300.000 in Suriname geí¯mporteerde Afrikaanse slaven er bij de vrijverklaring nog maar 30.000 over waren is net zo onzinnig als de rekensom dat van de 40 tot 50 miljoen Nederlanders die leefden sinds onze jaartelling er nu nog maar 16 miljoen over zijn;

De meeste Afrikanen waren geen slaaf. Naar Nederlandse kolonií«n vervoerde slaven waren slaaf gemaakt in Afrika door Afrikanen. Alle kleuren van de wereldbevolking zijn tot slaven gemaakt.

 • Reacties

 • Ton Biesemaat | 10/05/08 om 10:17

  Dezelfde Piet Emmer heb ik ooit voor Discovery Planet geí¯nterviewd. Volgens Emmer: de leefomstandigheden van slaven in de zuidelijke Verenigde Staten in de 19e eeuw (voor de Amerikaanse burgeroorlog) waren beter dan die van de Europese immigranten die toen arriveerden en in de opkomende industriesteden in het oosten te werk werden gesteld (over slavernij gesproken…).

 • sander | 11/05/08 om 15:14

  Harry van Bommel met de sp zijn de ware populisten.
  Die eikel stuurde eens wat folders toe om handtekeningen te verzamelen.
  Dat ging over de Irak oorlog en hij stuurde nog zijn zelfmade boekje mee.
  Had ie beter niet kunnen doen,want daar kwam de aap uit de mouw.
  3 pagina’s dik over de pVDA.
  Irak was dus een propganda stunt om de PVDA na beneden te halen.
  Stuurde ook die folders terug met de mededeling dat ie ze zelf maar moest lopen.
  De SP,ook weg ermee.

 • ww | 11/05/08 om 22:42

  Leuk uw verhaal over de SP en uw irritatie, maar het heeft niets met dit artikel te maken en is dus in mijn ogen volledig nutteloze informatie.

  Het lijkt me trouwens het beste dat Balkenende excusus aanbied namens holland en zeeland, aangezien de voorouders van inwoners in andere provincies totaal niets te maken hebben gehad met de slavehandel,
  Het waren vooral de vrome zeeuwen die de slavenhandel bezigden in naam van jezus christus en god.

  De rest van de provincies was hoofdzakelijk bezig met overleven in de oorlogen die al die graven en bischoppen aan het uitvechten waren.

  Aangezien al mijn voorouders (zover we het kunnen terughalen) en ik zelf ook in gelderland woon, kan ik met vrij grote zekerheid zeggen dat ik me niet voel aangesproken mbt de slavehandel.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen