Daar worden immers handtekeningen voor gezet 

‘Examens worden twee keer gecontroleerd’

Of niet? Officieel controleren externe leraren gemaakte examens voor een tweede keer, maar in de praktijk komt daar vaak weinig van terecht.

Gelezen: Gelderlander (en achtergrond)

In het voortgezet onderwijs worden de gemaakte centraal schriftelijk examens officieel voor een tweede keer gecontroleerd, door een docent van een andere school. Leraren krijgen daarvoor een steeds kariger onkostenvergoeding, van inmiddels 39,71 euro per vak.

Dat is te weinig, vinden ze. En vormt de belangrijkste reden om het controleren niet of nauwelijks uit te voeren. Met meerkeuzevragen is het nog te doen maar bij open vragen niet. Vooral Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde vormen een probleem. Gemiddeld kost het volgens docenten een half uur om één examen na te kijken.

Als dit soort examens nog een tweede keer wordt nagekeken da antwoorden in het voortgezet voor de tweede keer moeten nakijken, doen dat niet of voeren slechts een steekproef uit. Hierdoor kunnen eindcijfers te hoog of te laag uitvallen.

Dat blijkt uit gesprekken met docenten door de Gelderlander. Voorbeeld: “Dat doet deze conrector van een gymnasium dan ook niet. Zij draagt haar collega’s op, de tweede correctie helemaal na te laten en ongezien hun handtekening onder het werk te zetten. ” Als ik leraren zestig uur in een week laat corrigeren, zijn ze daarna ziek.”

Ook onderwijsbond AOb bevestigt dat menig docent het niet zo nauw neemt met de regels.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt wil in 2009 een experiment doen waarbij de antwoorden tegelijk worden doorgestuurd naar de eerste én tweede corrector. De tweede beoordelaar kan daardoor niet langer zien hoeveel punten de eerste heeft toegekend en moet zelf alles nakijken.

AOb-bestuurslid Wim de Kok vindt het plan echter onaanvaardbaar. Zo lijkt het volgens hem alsof de eerste corrector niet te vertrouwen zou zijn. Maar dit is toch ook zo? Ze liegen meer dan eens met hun handtekening dat het is gecorrigeerd voor de tweede keer.

(Afbeelding: Loesje)

 • Reacties

 • hemelsblauw | 13/05/08 om 02:17

  En nog geen drie dagen later reageert het onderwijs op de voor de sector zo kenmerkende wijze. Dagblad Trouw meldt vanochtend Scholen willen af van extra correctie.
  Er ligt een grote adder onder het gras van dat nieuwsartikel. Trouw heeft gesproken met de VO-Raad. En al polderend en economisch denkend staat die nu het lapmiddel van de steekproef voor. En let op het generaliseren: De scholen in het voortgezet onderwijs willen af van….
  Niemand heeft de scholen gevraagd. Of meer correct: niemand heeft de docenten gevraagd. Ik sprak er een over deze kwestie, uitvoerig. Aardrijkskunde docent met 1e graads lesbevoegdheid, al meer dan 30 jaar in het vak. Die klaagde niet over de tweede correctie die ook hij jaar in, jaar uit gewend is te doen. Hij klaagde niet over de inderdaad uiterst magere betaling van iets meer dan 3 tientjes per nagekeken examenVAK. Hij beklaagde zich slechts over de tijd die een docent voor deze klus krijgt toegewezen. Want die is een dag of twee maximaal. Terwijl je gewone lessen aan niet-examenklassen doorgaan en al het andere werk ook. En zo kan het gebeuren dat een docent met een vrij groot contract wel 4 tot 6 of meer eindexamenklassen heeft. En zie dan je eigen, eerste plus die tweede correctie waar je voor ingezet wordt maar binnen de gestelde tijd te halen. Daar zit het probleem! Het gebrek aan tijd in de eerste plaats veroorzaakt de onzorgvuldigheid waarmee scholen en docenten met het nakijken en corrigeren van eindexamenopgaven omgaan. En daarnaast zijn er natuurlijk altijd ook nog van die lapzwansen die alleen maar willen kijken naar “wat het schuift”, en niet naar de belangen van de leerlingen en hun toekomst in eventueel vervolgonderwijs (HBO, Universiteit). Zo iemand is een gevaar bij kinderen en het m.i. niet waard om docent te mogen zijn.
  Kortom, het plan van de huidige staatssecretaris om volgend jaar de gemaakte opgaven te scannen en 2 aparte exemplaren voor de 1e en de 2e correctie aan docenten in handen te geven, kan direct naar de prullenbak.

 • hemelsblauw | 13/05/08 om 13:52

  Een stel magnifieke lezersreacties ondertussen (nu 9) bij het Trouw-artikel over de wensen van de VO-raad.

 • hemelsblauw | 15/05/08 om 01:14

  Maar wat hebben Sjoerd Slagter en zijn VO-raad eigenlijk met het onderwijs in Nederland te maken dat de pers hem zo ruim aan het woord laat? Wat is zijn “gewicht” in deze kwestie over integriteit en examens nakijken?
  Aob website (Algemene Onderwijsbond), 9 zoekresultaten op het woord corrector: klik link.
  Wie geeft de VO-raad en z’n voorzitter een flinke schop dáár waar het pijn doet, en gauw ook?!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen