Het Bouwfonds, cocaïne en Antilliaanse 'hit women' 

Uit de tapes van De Roy van Zuydewijn – deel 1

Ten behoeve van een nimmer verschenen boek heb ik Edwin de Roy van Zuydewijn uitgebreid geí¯nterviewd. De recherche Amsterdam nam de banden in beslag, maar nadat ze waren uitgetikt. Edwin sprak onder meer over zijn werk bij het Bouwfonds, dat nu in opspraak is.

Het is een affaire vol superlatieven. Miljardenhandel in vastgoed. Grootste onderzoek van de Fiod. We hebben het over de vermeende grootste vastgoedfraude waarover recent Joop van den Ende afstand van poogde te nemen.

Het door de Fiod vermoede financií«le slagveld speelt zich hoofdzakelijk af rond het pensioenfonds van Philips. De hoofdverdachte is Jan van V., een ex-directeur vastgoedontwikkeling Bouwfonds Nederlandse Gemeenten die sinds november 2007 in voorarrest zit. De Volkskrant heeft er een uitstekend dossier over samengesteld. Laatste nieuws: een enorme frauduleuze deal die, althans volgens gelekte documenten, ternauwernood voorkomen is met de arrestaties.

In de schimmige deals waarbij de spelers miljoenen in hun zakken gestoken zouden hebben, duiken ook namen op van vooraanstaande en vermogende Nederlandse families zoals Fentener van Vlissingen.

Maar Jan van V. had niet alleen zijn oog laten vallen op een samenwerking met Rob Fentener van Vlissingen. Jan van V. kende volgens een artikel van Volkskrant-journalist John Schoorl ook de voormalige directeur van het Kabinet van de Koningin Felix Rhodius. Van V. kocht van Rhodius: “Begin jaren negentig kocht Van V. landgoed Bloemenoord van de familie Rhodius”¦Felix Rhodius, voormalig directeur van het kabinet van de koningin en de man die in 2000 Edwin de Roy zou hebben laten doorlichten door de Binnenlandse Veiligheidsdienst, verkocht het pand aan Van V., vertelt hij, samen met zijn broer.” Die broer bewoont het tuinhuis nog op het landgoed.

In de zomer van 2005 voerde ik uitvoerige gesprekken met Edwin de Roy van Zuydewijn. In die gesprekken komt Jan van V. voor. De mate van betrouwbaarheid van de uitspraken van De Roy van Zuydewijn is moeilijk te beoordelen. In eerdere kwesties bleek hij het met de waarheid niet altijd even nauw te nemen.

De uitspraken van De Roy van Zuydewijn over het Bouwfonds en Jan van V. vinden we echter zo interessant dat we die de bezoekers van Leugens.nl niet willen onthouden. We kunnen het interview helaas niet als audio laten horen omdat de tapes door de Amsterdamse recherche in beslag zijn genomen als getuigenmateriaal vanwege een aanklacht wegens smaad en laster.

De lezer oordele zelf hoe geloofwaardig de getuigenis van De Roy van Zuydewijn is, ruim twee jaar voordat Jan van V. gearresteerd werd en de vastgoedfraude naar buiten kwam.

De Roy van Zuydewijn zegt in zijn Bouwfonds-tijd opgevangen te hebben dat Jan van V. is gebeld door Elco Brinkman, de baas van Bouwend Nederland. Brinkman was door Felix Rhodius benaderd om Edwin na te trekken. De Roy van Zuydewijn stond niet op de loonlijst van Bouwfonds maar werkte er wel voor, naar zeggen als ‘general manager property development’. Na het telefoontje en mogelijke gesprekken tussen Jan van V. en Brinkman verbrak Bouwfonds de zakelijke banden met Edwin de Roy van Zuydewijn.

Uit de tapes van De Roy van Zuydewijn over het Bouwfonds en Jan van V. (enkele achternamen van verdachten in de vastgoedfraude zijn ingekort tot aan de beginletter, andere namen die door De Roy van Zuydewijn in verband worden gebracht met criminele activiteiten maar zover wij weten geen verdachte zijn hebben we weggelaten, de naam van het bedrijf waar Jan van V. en De Roy van Zuydewijn aan verbonden waren hebben we ook weggelaten, TB staat voor de interviewer redacteur Ton Biesemaat) :

“TB : Vertel eerst hoe je zakelijk succesvol bent geworden? Dat is natuurlijk belangrijk ”¦
De Roy: “Ja, maar wacht even. Laat ik eerst even xxxx noemen van xxxx Beheer waar ik inmiddels directeur van was geworden. Naast mijn functie als strategisch analist van Bouwfonds. Naast mijn functie als directeur van Fincentives. Naast mijn functie als directeur van Eligo Analyse en Advies. En xxxx was de financieel administrateur van xxx Beheer en die belt mij op een gegeven moment en zegt want ik stuurde mijn facturen daar naar toe natuurlijk. En die zegt: die facturen van jou die worden open gemaakt met scheermesjes. Dit weet xxx . Dit weet Olivier L. . Dit weet Jantje van V..
Dat zijn jongens die allemaal overal buiten willen blijven omdat ze levensgevaarlijk zijn. Die hebben gewoon RIP Squads, er worden gewoon mensen gekneecapped hoor. En Olivier L. en xxx en van V. die hebben ook altijd gezegd, ze lachten er ook echt om. Ach, wij zijn zo onaantastbaar. Als ze ons aanpakken gaat er een beerput open over iedereen. Die tot zijn nek aan de drek zit. Allemaal vastgoeddeals. Allemaal land.
Daar zat Glas trouwens ook nog in met dat Fortis. Allemaal deftig. Maar als het om land gaat in Nederland dan zijn dat maar een paar exclusieve partijen. Dat zijn niet honderden partijen. Dat is een monopolie en wie zitten daar natuurlijk ook in? De Nassies. Ja, hallo. Goed. Maar ook uit het buitenland. Mij onbekend.
Maar mensen die mij opeens niet meer terugbelden. Ik had een uitstekend contact via Jaap Glas met de grote man van Getronics en die had op zich ook ontzettende grote interesse in het softwareproduct wat Fincentives leverde. Het NowJones-pakket. Van de ene op de andere dag gingen afspraken niet meer door. Toen merkte je het. Toen werd over de hele linie in heel Nederland bij allerlei mensen waar we met open armen werden ontvangen”¦ terughoudendheid, mensen belden niet meer terug, afspraken kwamen ze niet meer na. Ik merkte het allemaal. In beginsel was het paranoí¯de en hij is gek geworden of hij ziet spoken. Maar het was helemaal niet zo want het gebeurde allemaal. Mensen tegen elkaar opgehitst etc.. ”
[Dat laatste heeft betrekking op de openbaarheid over problemen van De Roy met het Koninklijk Huis. Die waren van invloed op zijn zakelijke contacten]

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen