Slecht nieuws voor hypochonders 

Britse arts prikt medische mythes door

Maar heeft hij gelijk? Een lezer: tijdens een artsenstaking daalt het sterftecijfer.

Gelezen: The Times

Arts Keith Hopcroft is een scepticus pur sang en (dus) één van de best gewaardeerde Britse columnisten voor onder meer The Times en Doctor Magazine

Zijn jongste zet al zijn kritiek op de medische markt nog eens op een rij; een vernietigende afrekening met vooroordelen. Maar het leukste onderdeel kwamen we tegen in het forum, waar overigens lezers het meestal niet eens zijn met de stellingen van Hopcroft:

Bezoek uw dokter zo min mogelijk. Ttijdens een staking van artsen in Frankrijk daalde het sterftecijfer. Deze website beweert zelfs dat in de medische wetenschap slechts 20 procent gebaseerd is op solide wetenschappelijke feiten, de rest op leugens en aannames. Maar daar stoort het legioen der hypochonders zich niet aan.

De medische mythes:

 • 1. Mannen krijgen zelden een hartaanval tijdens seks. De paringsdood doet het goed in boeken en in films. Maar de werkelijkheid dat gezonde, niet-rokende mannen van 50 jaar een hartaanval krijgen is 1 op een miljoen. De Britse arts zegt er voor de zekerheid nog bij: op welk uur van de dag dan ook. Seks vermeerdert het risico tot wel 2 op een miljoen. Een hele geruststelling voor de schrijver van dit Leugens-stukje.
  Seks is helaas ook geen pittige conditietraining. Het is equivalent aan twee trappen oplopen. Kunnen we nu ook vaststellen dat twee trappen oplopen de kans op een hartaanval maakt tot ook 2 op een miljoen? Daar gaat dokter Hopcroft weer niet op in. Want volgens de grote Benjamin Franklin waren er drie soorten leugens: leugens, grote leugens en statistieken.
 • 2. Krijg je van hoge bloeddruk hoofdpijn? Nee, dat komt zelden voor. Hoge bloeddruk is geen ziekte maar een risico, het heeft geen symptomen. Het wordt preventief bestreden om een toekomstige kans op bijvoorbeeld een hersenbloeding of hartaanval te verkleinen. En van hoge bloeddruk word je ook niet duizelig, wel van de medicijnen die de bloeddruk verminderen.
 • 3. Het heeft weinig zin dat vrouwen hun borsten onderzoeken naar een eerste teken van borstkanker. De methode zou niet gevoelig genoeg zijn om belangrijke aanwijzingen te vinden. Sterker nog, Hopcroft zegt dat de methode alleen maar onrust veroorzaakt bij vrouwen. Daarna serveert de Britse arts ook nog zelfonderzoek af van mannen bij hun testikels. Maar de vraag is natuurlijk of die mannen met kankerpreventie bezig zijn of met activiteiten waarbij de kans op een hartaanval 2 op een miljoen is?
 • 4. Sonja Bakker-adepten… Hou er maar mee op. Een dieet draagt nauwelijks bij tot een lager cholesterolgehalte. Het allerbeste resultaat is een schamele 10 procent vermindering want cholesterol wordt aangemaakt door de lever en een dieet heeft daar weinig invloed op. Cholesterol wordt bestreden met statins.
 • 5 Hoofdpijn een teken van een hersentumor zijn? Treft het noodlot werkelijk iemand dan zijn de symptomen eerder duizelingen of een persoonlijkheidsverandering. Een preventieve scan dan maar? Nee, het produceert alleen maar irrelevante afwijkingen die de nodeloze angst er flink inwrijven.

Veel plezier nog met de verdere ‘debunking’ van onze angsten bij dokter Hopcroft . Kunt u er geen genoeg van krijgen? Lezen in slecht licht maakt uw ogen niet slechter, haar en vingernagels groeien niet door na de dood.

Als je op je stuitje valt loop je geen grotere kans om blind te worden, van spijkerbroeken word je niet onvruchtbaar en andere bloot gelegde mythes komen ook uitgebreid voor in het boek ‘Kleine encyclopedie van misvattingen’ van wetenschapsjournalist Hans van Maanen.

 • Reacties

 • hemelsblauw | 22/04/08 om 20:18

  Blij dat Hopcroft niet mijn arts is! Je kan namelijk ook té skeptisch zijn en dan dus het kind met het badwater weggooien, om een ouderwetse uitdrukking maar even van stal te halen. Ken je deze (absoluut bewezen, met name in grote steden in de VS)? Als de brandweer staakt, zijn er opeens beduidend minder branden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen