Machtige rekenmeesters slaan slag in de lucht: 

‘Nederlandse huizenmarkt staat op instorten’

Orakels van het Internationaal Monetair Fonds kletsen maar wat, als dat zo uitkomt.

Gelezen: NRC

Uitingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden doorgaans als dogma’s ontvangen. Zo kiezen bewoners van een land een regering, maar vele landen in financií«le moeilijkheden werden en worden geregeerd door het duo IMF/Wereldbank. En niet zonder soms desastreuze gevolgen voor de bevolking.

Nu wordt een leugen van het IMF evident. Het waarschuwde inWorld Economic Outlook – Housing and the Business Cycle (video)begin april 2008 voor een zeepbel in de Nederlandse huizenmarkt. Die zou wel 30 procent van de prijsvorming bedragen

Het IMF onderkent nu dat haar observatie van een voor ongefundeerde prijsstijging op de Nederlandse woningmarkt. Roberto Cardarelli, verantwoordelijk voor de voor het omstreden verhaal, zei tegen NRC:

“De exacte cijfers moeten met een korreltje zout genomen worden.” Maar om niet helemaal af te gaan, voegde hij er nog aan toe: “Het voorspellen van zeepbellen is ongelooflijk moeilijk voor economen. Dat geldt ook voor ons.”

Gaat de Nederlandse huizenmarkt volgens het IMF nu wel of niet instorten?
Cardarelli: “Ik zou daar geen ja op durven zeggen. Ik kan alleen niet uitsluiten dat een deel van de prijsstijging niet wordt veroorzaakt door fundamentele economische drijfveren als een stijging van de inkomens of een toename van de beroepsbevolking.”

 • Reacties

 • ww | 22/04/08 om 19:03

  Laat maar instorten, worden al die belastingen die er aan gekoppeld zijn ook meteen een stuk lager. Of zouden gemeentes de moed hebben om de tarieven dan extreem te verhogen?

 • hemelsblauw | 22/04/08 om 20:05

  De hoogte van de gemeentelijke belastingen is wel zo ongeveer het minst zorgwekkende als de Nederlandse huizenmarkt werkelijk weer eens zou instorten. De laatste keer dat dat fors gebeurde was rond 1979 ongeveer. Maar het aantal gezinnen dat toen niet met een molensteen (top-top-tophypotheek op basis van 2 inkomens) om z’n nek rondliep, moet toen nominaal en procentueel een stuk lager zijn geweest dan het nu is. Een “gulden” (gouden) regel: nooit meer dan hooguit zo’n 30% geleend geld in je woning halen!

 • jan | 28/06/08 om 11:44

  De huizenmarkt gaat inzakken en het IMF weet echt wel dat er in Nederland een hypotheekrenteaftrek is.
  zie: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen