Een echte gijzeling vooraf of een poging? 

Johan Cruijff enhet WK 1978

Hield nu bazin Danny, mentale zwakte, een gijzeling of de leeftijd de speler weg van de het voetbalkampioenschap in Argentinií« in 1978. De gijzeling, heet het nu. Maar is dat een nieuwe onthulling? En overdreef Frits Barend in de biografie?

Gelezen: Telegraaf, De Pers

De Telegraaf opent er de krant mee vandaag: “Een poging tot gewapende ontvoering is de reden geweest waarom Johan Cruijff in 1978 heeft afgezien van deelname aan het WK ’78 in Argentinií«. Jarenlang gaf hij als reactie op zijn afwezigheid, dat hij fysiek en geestelijk niet in staat was om zo’n zwaar evenement op een hoog niveau te volbrengen.”

Cruijff zegt dat hij toen niets mocht zeggen om andere mogelijke kidnappers niet op een idee te brengen.

Fysiek en mentaal te zwaar? Dat is een leugen, zo wist de sportpers: die nam aan dat Cruijff het WK in Argentinií« moest afzeggen van echtgenote Danny gezien het zwemmene met blote miesjes voorafgaand aan de finale van het WK 74 in Duitsland. Deze versie haalde ook het Cruijff-lemma in Wikipedia. Daarin staat ook dat hij op zijn 31ste wilde stoppen met voetbal, dat was in april 1978. Bovendien had Cruijff slechte ervaringen in Argentinií« en wilde daar ‘nooit’ meer heen.Tenslotte had Cruijff in 1974 al gezegd dat het zijn laatste WK was.

Tenminste zes redenen dus:

  • Mentaal en fysiek niet in staat
  • Het zwembadgeval in 1974
  • De gijzeling in 1977
  • Wilde stoppen op z’n 31ste
  • Wilde niet naar Argentinií«
  • Had het in 1974 al besloten

Welke zijn er waar? Hoeveel van de redenen zijn gelogen? Bij enorme fans van de voetballer Johan Cruijff (videobeelden, zie onder) gaf zijn besluit destijds teleurstelling

Primeur Telegraaf en leugen Frits Barend?

Telegraaf: “Tijdens een tv-interview met Telesport voor een speciale uitzending van het KROprogramma De Reí¼nie, onthulde Cruijff de ware reden van zijn absentie tijdens het WK.”

Is dat de primeur? Niet echt, dinsdag al had Catalunya Radio, aldus het ANP: “Om een WK te spelen moet je 200 procent zijn. Ik had een geweer tegen mijn hoofd, ik was vastgebonden, mijn vrouw was vastgebonden, de kinderen waren in het appartement in Barcelona.”

Maar ook dat is niet nieuw. Sportverslaggever Frits Barend verwijst naar de vorig jaar verschenen biografie van zijn hand:

“Op 19 september 1977 dringt een man het huis van de familie Cruijff binnen en gijzelt Danny en de kinderen enige uren. De dader is een Spanjaard die jaren in Rotterdam heeft gewerkt. De gijzeling loopt goed af, maar het trauma is er niet minder om. Het werkt lang door. In maart 1979 wordt de dader veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.”

‘Enige uren gegijzeld’ van Frits Barend stemt niet overeen met de lezing van het feit in 1977 in het krantenbericht nog met de lezing nu. Letterlijk uit het interview in de krant:

“Ik zat naar een basketbalwedstrijd op televisie te kijken toen de deurbel ging. Iemand zei dat hij van een postorderbedrijf of zo was en een pakje moest afgeven. Toen ik even later de deur opendeed, kreeg ik meteen een geweer tegen m’n hoofd gedrukt en moest op mijn buik gaan liggen. Terwijl ik vastgebonden werd, zag ik dat mijn vrouw ook op de grond moest gaan liggen. Toen er even niet werd opgelet heeft Danny de buren gewaarschuwd, die snel de politie hebben ingeschakeld.”

De Volkskrant drukt nog een klein krantenbericht van 21 september 1977 af waarmee de versie van Frits Barend evenmin strookt: “Het gezin van Johan Cruijff is maandagavond in een benarde situatie geraakt. Een inmiddels geí¯dentificeerde, Nederlands sprekende Spanjaard drong gewapend de flat van de voetballer binnen, bedreigde zowel Cruijff als zijn vrouw maar kon tenslotte door enkele buren worden overmeesterd. Over de motieven van de indringer, die in het bezit was van een geladen geweer, tast de politie nog in het duister.

”¦Eenmaal binnen begon de indringer Johan Cruijff aan een stoel vast te binden. Om de aandacht af te leiden liet de voetballer zich echter op de grond vallen waardoor zijn vrouw de gelegenheid kreeg het huis uit te rennen en de buren te alarmeren. De overvaller die met achterlaten van zijn geweer Danny Cruijff was nagerend, kon daarna door toegesnelde buren worden overmeesterd, en aan de politie worden overgeleverd.”

Barend tenslotte vandaag: “Hij wilde liever nauwelijks tot nooit praten over die gijzeling in zijn huis, dat onderwerp vermeed hij om begrijpelijke redenen. Misschien heeft hij het [nu wel] ook gezegd om eindelijk af te zijn van dat gezeik dat zijn vrouw Danny niet wilde dat hij zou gaan.”

Geen leugen: de weergaloze bewegingen en doelpunten:

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen