Nederland zeurt over royale kosten 

Oranje airmiles

Weinig ophef tot nu toe over de vliegkosten die de bekende familie Oranje per jaar maakt. Stelselmatig blijkt dat de Kamer verkeerde en te lage cijfers krijgt voorgeschoteld.

Gezien: RTL

In 2005 zouden de Oranjes voor 275.000 euro bij elkaar gevlogen hebben, maar in werkelijkheid was het toen 1,1 miljoen euro. Wat de regering maar niet rapporteerde aan de Kamer was dat ook privé-vliegtuigen werden ingehuurd voor de koninklijke familie.

In vijf jaar tijd jaagden de Oranjes er voor ruim 8 miljoen euro ‘aan airmiles doorheen’, waaronder anderhalf miljoen euro aan private tripjes. Het is minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat die het bedrag voor de royals moet ophoesten. Zou Camiel de vorstin aanspreken op de Haagse budgetregels?

In het verleden gebruikte een bij Leugens.nl bekend lid van de familie gewoon regeringsvliegtuigen om kunst mee te smokkelen. En diezelfde pater familias zorgde er voor dat zelfs zijn bloedeigen broer gratis met de KLM kon vliegen. Hadden we nog maar zo’n handige ritselaar in de familie dan had dat ruim een miljoen aan belastinggeld bespaard.

Verleden jaar brak ook al commotie uit over het onderhoud van de Groene Draeck, het koninklijke zeiljacht (een Lemsteraakjacht) van koningin Beatrix. Het jaarlijkse onderhoud van het schip kostte 416.000 euro, even veel als een nieuwe boot van dat type kost.

Eind 2007 verkocht de kroonprins zijn voormalige huis aan het Noordeinde te Den Haag aan de Rijksgebouwendienst met een fraaie winst van 3 miljoen gulden of 90 procent op de aankoopprijs van 1992. Winst ook door de terreurgekte: de NCTb, bekend van Fitnaatje, kwam ertussen.

Zouden zulke vragen over de royale kosten van de familie wel eens gesteld worden in het quizprogramma Blauw Bloed van de EO?

 • Reacties

 • keuleniscool | 16/04/08 om 21:10

  In vijf jaar tijd joegen de Oranjes er voor ruim 8 miljoen euro ”˜aan airmiles doorheen’, waaronder anderhalf miljoen euro aan private tripjes.
  Als een hardwerkende burger zo iets doet ,
  dreigt gevangenis straf !
  Het huis van oranje ,,vangt,, aan uitkeringen ruim 6 miljoen euro / jaar .
  Als ,,huishoudgeld ,, beuren ze een slordige 25 miljoen / jaar.
  Werk-declaraties vangen ze ca 75 miljoen euro / jaar .

  totaal over 2008 GESCHAT 114 miljoen euro

  Dit is ex onbekende inkomsten en dividenden van Shell enz.enz. die men schat op meerdere honderden miljoenen euro,s / jaar .
  De inkomsten zijn ONBELAST en ze betalen nul,niks aan successie !

  leve de republiek !

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen