De professor zegt het zelf: 

Melk, dat is gezond!

Hoogleraar betaald door Campina hield een warm pleidooi voor melk. Hij is lid van een leger aan gesponsorde professoren in Nederland.

Gelezen: Volkskrant

We schreven over de Leidse professor Stellen, betaald door de luchtvaartlobby, die de luchtvaart verdedigde op opiniepagina’s van NRC.

De Volkskrant zocht eens uit hoe het zit met het belonen van professoren: bijna 25 procent van de 5.481 leerstoelen aan Nederlandse universiteiten wordt direct of indirect gefinancierd door externe partijen.

De meeste sponsorstoelen kennen:

  1. Universiteit Wageningen: 36 procent;
  2. Universiteiten Twente: 35 procent
  3. Erasmus Universiteit: 32 procent

De meeste stoelen kopen de bedrijven:

  1. DSM: 15
  2. Rabobank: 15
  3. Shell: 10
  4. Philips
  5. Unilever: 5

Vaak ook sponsoren organisaties zoals het Kanker Instituut (20 stoelen) en Humanistische stichting Socrates 12)

De meeste universiteiten publiceren de sponsoring niet. Ze noemen het hooguit in persberichten bij benoemingen. Als betaling niet transparant is is, brengt dat het gevaar mee van gekleurde wetenschap die niet als zodanig wordt herkend.

Zo hield de door Campina gefinancierde bijzonder hoogleraar Toon van Hooijdonk (foto) van Wageningen vorig jaar een oratie over hoe gezond melk was. De pers nam dat over via ANP.

De opmars van extern gefinancierde hoogleraren en het gebrek aan openheid over wie hen betaalt, schaadt het aanzien van de wetenschap. Dat zegt VU-hoogleraar Martijn Katan, lid van de commissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW): “Het publiek ziet hoogleraren steeds meer als spreekbuizen van het bedrijfsleven.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen