Leugensjournaal 26: 

Ter Horst, Balkenende en Wilders

Het lijkt wel kwartetten met leugens en eigen waarheden. De premier bestrijdt satire en speelt met de waarheid. Minister Ter Horst loog en zegt dat Wilders loog. Die dat ook deed.

We hadden ons nog zo voorgenomen om uit het Wilders-islam debat en het gekakel te blijven. Maar Leugens.nl was het laatste medium dat weerstand bood tegen Wilders p.r. strategie. Hij wint, welkom Geert Wilders, in dit geschiedenisboek van de Nederlandse leugens in de 21e eeuw.

Want hij betich het kabinet van liegen. Dat op zijn beurt terugsloeg met vodderige verslagen, geen heldere notulen.

En gisteren moesten we met een te lange analyse (sorry) van het debat van 1 april en het teruggrijpen op twee uitingen van Balkenende, vaststellen dat Wilders en Balkenende jokkenbrokken zijn.

Maar dan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken: sleutelfiguur in deze kwestie, volgens collega Hirch Ballin immers getuige van het al vroeg bekende script van Fitna. Dat zeggen ze.

En diezelfde Ter Horst is verantwoordelijk voor liegen met een persbericht. Dat is niet zomaar een foutje. We kunnen opzet niet bewijzen. Maar het onjuist verwoorden van de uitkomst van onderzoek naar AIVD-handelen vooraf aan de moord op Theo van Gogh strookt met de mening die Ter Horst verkondigt in de brief aan de Tweede Kamer.

De nadruk bij Ter Horst ligt op het feit dat de AIVD volgens het onderzoek nooit concrete aanwijzingen had kunnen hebben dat Bouyeri Theo van Gogh wilde vermoorden. De nadruk in het onderzoek ligt sterke op de fouten van de AIVD. In elk geval heeft haar voorganger Johan Remkes de Tweede Kamer na de moord verkeerd ingelicht.

Ofschoon we geen hoge pet op hebben van peilingen, verbaast het dan toch niet zo’n groot percentage Nederlanders de regering niet vertrouwt in het debat met Wilders?

En dan moet Balkenende met zijn Rijksvoorlichtingsdienst, god betere het, naar de rechter om satire aan te pakken?

Daar kun je ook hartelijk om lachen. Net als om een rapport van Washington dat mishandeling van gevangenen niet langer als marteling gezien moet worden. Ware het niet zo triest.

Maar één beeld van Angela Merkel met Bush leert hoe massa’s vallen voor een in en in leugenachtig regime. In die zin mogen we ons nog in de handjes knijpen hier.

Hoewel onze columnist het ook voor Nederland zwart inziet. Maar hij doet meningen. Wij doen de feiten, en geven eens per week dit overzicht met meningen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen