Professor Baud beweert van wel 

Loog Jorge Zorreguieta?

En gaat de rechter zich eindelijk uitspreken over de papa van Maximá?

Gelezen/gehoord: De Pers; Radio 1

Argentinií« heeft tegenwoordig een staatssecretaris voor mensenrechten. Dat is Eduardo Duhalde, niet te verwarren met de gelijknamige vroegere president.

De staatssecretaris verklaarde dat Jorge Zorreguieta, de vader van Prinses Máxima, wel een voorname rol speelde in de voorbereiding van de staatsgreep die op 24 maart 1976 de Argentijnse generaals aan de macht hielp. Het gevolg van die staatsgreep was een fascistoí¯de dictatuur die tienduizenden mensen vermoordde.

De berichtgeving over dit opmerkelijke nieuws is behalve met een artikel in De Pers en een reportage op Radio 1 ondergesneeuwd in de Fitna-hype van Wilders. Nog nimmer was een lid van de Argentijnse regering zo uitgesproken over de schoonvader van Willem-Alexander.

De kwestie Jorge Zorreguieta speelt weer op omdat tegen de voormalige minister van Economische Zaken Martí­nez de Hoz, onder wie Zorreguieta als staatssecretaris van landbouw werkte, een rechtzaak is gestart vanwege een verdwijning in 1977.

Volgens Eduardo Duhalde is het niet uitgesloten dat ook Jorge Zorreguieta zich ook in een proces zal moeten verantwoorden. Tot nu toe zijn in Argentinií« alleen de militairen aangepakt die tijdens de dictatuur vuile handen hebben gemaakt. Maar met de vervolging van Martí­nez de Hoz zijn nu ook de burgers die verantwoordelijk zijn voor de bloedige Argentijnse geschiedenis van de jaren zeventig en tachtig aan de beurt.

Begin 2000 gaf premier Wim Kok aan prof. Dr. Michiel Baud de opdracht om onderzoek te doen naar de daden van Zorreguieta onder de militaire dictatuur. Tussen de regels doorlezend van het journal of health system pharmacy target=_blank”>rapport ‘Militair geweld, burgerlijke vernatwoordelijkheid – Argentijnse en Nederlandse perspectieven op het militaire bewind in Argentinií« (1976-1983)’ staat er al dat Jorge Zorreguieta een rol speelde in de voorbereiding van de staatsgreep. In de aanloop naar de staatsgreep was Zorreguieta secretaris van de machtige lobbygroep van grootgrondbezitters SRA (Sociedad Rural Argentina).

Baud: “De Sociedad Rural Argentina (SRA), een uiterst conservatieve agrarische belangenorganisatie, speelde een essentií«le rol bij de voorbereiding van de militaire staatsgreep en de formulering van het beleid van de militaire regering.”

In zijn rapport haalt Baud een voorbeeld aan van de militaire doctrine van de dictatuur waarvan Jorge Zorreguieta als burger deel uitmaakte: “…de fysieke eliminatie van de zogenaamde ‘onvaderlandse subversie’…”.

In een interview met prof. Dr. Baud op Radio 1 (27 maart 2008) zegt hij en bevestigt daarmee zijn rapport van 2001:
Interviewer: “Klopt het wat die staatssecretaris zegt, een sleutelrol in de aanloop naar de coupe?”
Baud: “Je kan praten over het woord sleutelrol. Ja, een belangrijke rol, absoluut.”
Of: “Hij is ook geen pionnetje…”

Die uitspraken van Baud zijn toch wel pikant want daarmee zet hij de vader van Prinses Maxima neer als een leugenaar. Op 3 maart 2001 schreef Jorge Zorreguieta een brief aan prof. Dr. Baud die in het rapport van Baud voor Algemene Zaken is opgenomen: “Ik wil duidelijk stellen dat ik op geen enkele manier heb deelgenomen aan de voorbereiding van de militaire staatsgreep van 24 maart 1976.” Baud is dus blijkbaar een heel andere mening toegedaan.

Krijgt de inhuldiging van Willem-Alexander opnieuw een kwestie-Zorreguieta?

 • Reacties

 • hemelgrijs | 31/03/08 om 23:43

  Zo iemand zou ik ook privé niet over de vloer willen hebben.

 • Marcel | 01/04/08 om 09:56

  Meer dan “een beetje dom” van die Jorge…

 • Finchley | 01/04/08 om 19:39

  Is dit wellicht de reden waarom er bewust zoveel aandacht aan de film Fitna is gegeven door Den Haag?
  Het wordt wel een zooitje daar bij de Oranjes, een getrouwd met het liefje van een crimineel, een een dochter van een leugenaar et cetera!!
  Tja, wat een leuk toetje al niet doet in die kringen. Mogelijk moeten we toch eens denken aan een Republiek!!

 • DENNIS | 11/12/09 om 12:55

  wil het nederlandse volk straks een koningin,wiens vader om het zacht ui te drukken” NIET HELEMAAL HALAL IS,OF KOOSJER”dan zal dit ook iets over dat volk zeggen.Mocht onze beoogde koningin straks iets zeggen met kerst,zoiets van, í­n de mensen een welbehagen, dit wel erg wrang klinkt,als je broer of zuster,vader of moeder,neef of nicht etc,etc,levend uit een vliegtuig is gesmeten

 • reiziger | 01/01/10 om 19:39

  Jorge weet het mooi te stellen”Ik heb nergens aan deelgenomen”.Maar aan zijn handen kleeft iets roods dat is zeker.Hier is hij veilig,hier wordt hij beschermt.Willem regelt dat wel.Zijn opa was een goede vriend van Jorge en iedereen wist waar zijn geld en eer vandaan kwam.
  Ik heb zelf jaren daar gewoond en gewerkt dus dicht bij de mensen gestaan.Zijn naam brengt daar geen feest,zijn geld is rood en ook Max weet dit,zij is een echte dochter van Jorge,ze laat dit nog wel zien in de komende jaren.
  Misschien brengt het proces over de dodenvluchten duidelijkheid en misschien weten we dan wat voor iets aan zijn handen kleeft.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen