Militair Willem Prins wint journalistieke zaak 

Nova boet voor beschuldiging

TV-programma had mariniersbaas zelf moeten opzoeken voor wederhoor voor beschuldiging dat hij aanzette tot meineed.

Gelezen: Uitspraak Raad voor de Journalistiek

Wat voorafging: Liegen voor het korps: Eric O. is vrijgesproken van de beschuldiging door het OM dat hij op 27 december 2003 een Irakese plunderaar in de rug heeft doodgeschoten.

In de rechtszaak, beweerde Nova op 19 december 2007, op grond van bandopnames, is O. beschermd door zijn commandant door meineed. Deze commandant is op zijn beurt geí¯ntimideerd door de toenmalige baas van de mariniers, generaal-majoor Willem Prins.

De commandant over Prins in de uitzending: “Ja jongen, straks begint die rechtszaak en denk er om”¦dat je niet gaat lopen zwalken, blijf bij je verhaal. Eric is natuurlijk een gewaardeerd onderofficier van ons. Dus dat gesprek was wel heel erg gespitst op: naai hem geen oor aan.”

Deze zeer ernstige beschuldiging is met name gebaseerd op verklaringen van korporaal Tak. Deze marinier heeft echter via zijn advocaat mr. Knoops een verklaring afgelegd dat Prins hem geenszins onder druk heeft gezet om meineed te plegen. Nova is verbaasd: deze marinier heeft in interviews lijnrecht het tegenovergestelde verklaard.

Nova zegt via het ministerie van Defensie diverse pogingen te hebben gedaan voor wederhoor. Volgens Nova is het ministerie op de hoogte gesteld van alle namen en citaten. Dat gebeurde telefonisch.

De Raad voor de Journalistiek vindt dit plausibel. Maar Defensie ontkent dit. Bewijs ontbreekt dus voor pogingen tot wederhoor. En die wederhoor was noodzakelijk gezien de ernstige beschuldiging. Want Nova had net zo goed Prins kunnen benaderen. Die was al drie jaar weg bij Defensie.

De health center pharmacy Raad gaat ver in bescherming van privacy: Nova wordt ook veroordeeld voor het noemen van de volledige naam van Prins in de uitzending. Nova werpt tegen dat die naam bekend was.

Hoofdredacteur Carel Kuyl van Nova moet de uitspraak nog goed bestuderen. “Maar wij zijn verbaasd dat de Raad voor de Journalistiek onze argumenten niet zwaarder heeft laten wegen.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen