Kranten kletsen maar wat over klimaatinvloeden 

Help! We verdrinken!

De Zuidpool smelt in hoog tempo. Of toch niet?

Gelezen: Het Parool

Het Parool meldt ons dat de Zuidpool in hoog tempo smelt. De oorzaak: het afbreken van ijs van de Wilkins IJsplaat wordt die stellige kop schijnbaar bewezen. Maar….

De Zuidpool kan niet smelten omdat de Zuidpool als geografisch punt ver in Antarctica ligt waar de laatste decennia, in tegenspraak met de vermeende opwarming van de Aarde, juist de gemiddelde temperatuur aan het afkoelen is. Onderzoekers van de Amerikaanse National Science Foundation kwamen in 2002 tot de conclusie dat per decennium de temperatuur op Antarctica met 0,7 graden Celsius is gedaald.

Waarom dan toch het bericht met de misleidende kop in het Parool? De Wilkins IJsplaat ligt tegen het Antarctisch Schiereiland aan. Een schiereiland dat ‘wijst’ richting Zuid-Amerika. Gedeeltelijk ligt dit schiereiland buiten de poolcirkel en is dus het buitenbeentje van Antarctica.

Doordat het beter toegankelijk is dan de rest van Antarctica zijn er ook meer wetenschappelijke stations gevestigd. Daardoor dacht men in de periode 1958-1975 dat Antarctica opwarmde, maar dat werd waarschijnlijk gedaan aan de hand van teveel meetgegevens afkomstig van het Antarctisch Schiereiland die niet representatief lijken voor de rest van Antarctica.

Maar de klimaatonderzoekers op Antarctica weten het eigenlijk niet zo goed. Met hetzelfde gemak weten ze weer te melden dat Antarctica in 150 jaar 0,2 graden Celsius warmer is geworden. Maar weer wel met een afkoeling in de jaren negentig. Geruststelling voor alle bange Amsterdamse Parool-abonnees, de media kakelen maar wat en wetenschappers soms ook.

Een sceptische blik op opportunisme van kranten:

“Antarctic glaciers shrink” –The Baltimore Sun, April 22, 2005

“Study shows Antarctic glaciers shrinking” –Associated Press, April 22, 2005

Maar ook:

“As climate shifts, Antarctic ice sheet is growing” –Los Angeles Times, May 20, 2005

“Scientists link global warming to Antarctic’s ice cap’s growth” –Chicago Tribune, May 20, 2005

Om de verwarring nog groter te maken beweert NASA dat het zeeijs in de oceaan rondom Antarctica, dus niet het landijs waar we het over hadden, in tegenstelling tot de Noordpool aan het toenemen is.

Ook voor Parool-abonnees: gaat u maar rustig slapen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen