Het blijft bij getuigenis ex-Telegraafbaas 

Stadhoudersbrief (nog) geen waarheid

Prins BernhardBewijs voor verraad prins Bernhard aan Nazi’s komt niet boven tafel.

Gelezen: Volkskrant

Leugens-redacteur Ton Biesemaat hield zelf in het geheel geen rekening met de mogelijkheid dat er bewijs zou opduiken dat prins Bernhard Hitler dan wel Himmler zou hebben aangeboden om ‘stadhouder’ van Nederland te worden onder het Nazibewind.

De CIA zegt deze Stadhoudersbrief niet in bezit te hebben noch van het bestaan te weten. Archieven over onder meer Bernhard gingen naar de National Archives. Daar is tevergeefs gezocht naar zo’n brief of een kopie.

Ex-Telegraafbaas Jan Heitink, ook spion geweest, beweert de brief of een kopie te hebben gezien in Parijs. Hij zei ook al jaren dat de Stadhoudersbrief zou opduiken uit de CIA-archieven op 17 maart 2008. Ook Bernhard-biograaf Wim Klinkenberg noemde deze datum. gisteren zou het zover hebben moeten zijn.

Bernhard zelf heeft het bestaan van de brief ontkend. Gezien de betrouwbaarheid van zijn uitingen en handelen is op grond daarvan niet te zeggen dat de brief niet bestaat. Noch dat die wel heeft bestaan. Leugen of waarheid, de kans slinkt dat dit ooit duidelijk zal worden.

 • Reacties

 • Ton Biesemaat | 18/03/08 om 09:36

  Heitink heeft in zijn document wat staat afgebeeld in mijn boek ‘Bernhardgate’ nooit beweerd dat de CIA-man die hem belde zei dat op 17 maart 2008 de stadhoudersbrief zou vrijkomen. Nogmaals de quote van Heitink die de CIA-man aanhaalde: “Jan, you should notice, the Holland-papers in our archives will be free on march, the 17th of march, 2008, provided Juliana & Bernhard will be dead then for 3 years, otherwise it will last a little. But I can assure you they will be very hectic. It will have certainly consequences. We are not amused to do so, but it will be impossible to keep our mouths forever shut.”

  De CIA-man rept niet specifiek over een stadhoudersbrief. In mijn boek beschrijf ik al de Abwehr-man Soltikow die het briefverkeer tussen Bernhard en zijn familie opving. Soltikow heeft het al in 1939/1940 over een stadhoudersplan voor Bernhard en Juliana. De stadhoudersbrief waar Heitink het over heeft dateert van 1942, Soltikow heeft het over een plan dat dateert van 1939/1940. Heitink heeft de stadhoudersbrief in kopie gehad en bovendien gezien in La Piscine, het hoofdkantoor van de Franse geheime dienst te Parijs. Heitinks huishoudster bevestigde tegenover mij dat zij de kopie gezien had. Hoe kon Heitink deze beruchte brief zien en over een kopie beschikken? Hij was tijdens zijn Telegraaf-correspondent jaren in Frankrijk gerecruteerd door die dienst.

  Heitink lichtte op ziijn laatst begin jaren 90 al journalist Wim Klinkenberg in over de magische datum 17 maart 2008. Dat geeft geheime diensten, staatsmachten genoeg tijd om die datum van openbaarheid uit te stellen. Dat dit gebeurt werd bewezen eind jaren veertig toen de Nederlandse regering hemel en aarde bewoog om de Amerikanen Bernhard van de internationaal circulerende ledenlijst van de NSDAP (Duitse nazipartij) te laten schrappen. De Amerikanen weigerden dat maar openbaarden ook niet Bernhards naam als NSDAP-lid. Wellicht een fraaie parallel met de magische datum 17 maart 2008 die geruisloos (zoals ik verwachtte) voorbij ging? Voor bewijslast over het landverraad van Prins Bernhard verwijs ik verder naar mijn boek ‘Bernhardgate’.

 • Theo Wempe | 19/03/08 om 11:49

  Precies wat ik ook verwachtte.
  Bernhard had veel connecties en met hun hulp heeft hij veel kunnen toedekken.

 • pegasus | 09/05/10 om 11:04

  Tenslotte is anno 2010 reeds meer bekend over de notoire leugenaar Bernhard.

 • Wolff, A | 04/08/16 om 23:22

  Ik heb de stadhoudersbrief

 • Wolff, A | 04/08/16 om 23:36

  Overal hangen ze op, ik heb ze er zelfs foto’s van laten zien

  zelfs de medewerkers van het koningshuis zijn omgekocht…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen