Kenner wijst op manipulatie in stadionfoto 

‘Prijswinnaar fotojokt’

Niet waar, ik sleepte met materiaal om dat te componeren, zegt de winnaar.

Gelezen AD Haagsche Courant

De stad Den Haag doteert voor de Haagse Fotografieprijs sinds 2004 jaarlijks 1.500 euro. De winnaar krijgt 1.000 euro.

Het thema voor 2007 was ‘Den Haag Sportstad’. De eerste ging naar C. Boers in Haarlem, voor onderstaande prent. Tweede werd de Haagse fotograaf Hans Willink werd tweede.

De jury: “Het groen-geel van Den Haag komt in deze foto terug”¦In deze foto is een markant nieuw gebouw, het ADO stadion, gecombineerd met de typisch Haagse kleuren met daarbij een knipoog naar het kleinste stadje van Nederland.”

Het effect is bereikt door de foto te nemen tussen tussen twee stoeltjes (een groene en een gele) door. Zegt de maker. Gelogen, Boers heeft de foto gemanipuleerd. Zegt Willink, met drie redenen:

  • Op de plek waar is foto is genomen zijn geen gele stoeltjes. Die staan alleen aan de lange zijde;
  • Bovendien staan de stoeltjes op de foto zo schuin dat de druppels op de stoeltjes naar beneden moeten druipen;
  • In het groene stoeltje is de spiegeling van beton zichtbaar, wat betekent dat het stoeltje in de foto is gemonteerd.

Volgens Boers heeft hij tijdens de bouw een geel stoeltje naar plek gesleept voor de foto. En dat mag wel, vindt ook de jury. In de jury zat overigens geen professionele fotograaf.

Willink slaat terug: De stoeltjes zijn op 11 juni gemonteerd en de doelen pas in de eerste week van juli. Toen waren er geen losse stoeltjes meer.

Willink krijgt steun van een deskundige van de afdeling Fotografie van de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten en van een fotoredacteur van het AD. Die zijn min en minder stellig. Het is:

Fotojokken!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen