Linken naar foto's Manon Thomas deels veroordeeld 

De naakte (on)waarheid

Volgens de Raad voor de Journalistiek mag een publicatie niet zondermeer linken naar relevant geacht materiaal.

Gelezen: Uitspraken zaak Manon Thomas versus Telegraaf.nl, versus AD.nl en versus Nu.nl.

Wat iedere internetter doet, dus ook een journalist: Zoek in Google naar naar Manon Thomas. Google mag een serie links bieden met onder meer torrents om door haar niet gewenste naakte beelden op te halen. Een journalist mag dat niet.

Thomas heeft geklaagd over de publicatie op Telegraaf.nl van een filmpje waarin zij te zien is terwijl zij naakt uit bad stapt. Ook klaagde ze over links naar dat filmpje door Nu.nl en door AD.nl.

Thomas had eigenlijk weinig bezwaren tegen de publicatie van het filmpje. Ook plaatste ze met haar partner zelf naaktfoto’s op internet. Dus is het volgens de Raad voor de Journalistiek geen ernstige privacyschending. Temeer daar De Telegraaf het filmpje direct heeft verwijderd toen ter ore kwam dat het gestolen was. Beide klachten van Thomas zijn ongegrond.

Der derde klacht: zowel Nu.nl als Telegraaf.nl verwezen met hyperlinks naar foto’s waarop Thomas ook naakt te zien was, maar in wat arbitrair heet ‘compromitterende posities’.

De foto’s waren zonder toestemming van Thomas gepubliceerd. Het verwijzen hiernaar door Nu.nl en Telegraaf.nl is een privacyschending die niet opweegt tegen het maatschappelijke belang van de berichtgeving.

De Raad: “Dat het fotomateriaal reeds op meerdere websites was geplaatst, betekent nog niet dat aan het belang van bescherming van klaagsters privacy geen gewicht meer toekomt.”

De Raad vindt dat een journalist niet zonder meer verantwoordelijk is voor de inhoud van de informatie onder een hyperlink. Maar hij moet steeds een afweging maken tussen het belang van het weergeven van de realiteit en het privacybelang van personen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen