Of nauwelijks grotere kans op erfelijke ziekten? 

‘Inteelt is gevaarlijk’

Nee hoor, wetenschap toont beperkt verband aan tussen afwijkingen en trouwen met je neef.

Gelezen: Volkskrant

Maarten Keulemans maakt de prachtige website Exit Mundi. Die gaat over apocalyptische theorieí«n. Hij schrijft ’s zaterdag ook een column voor ‘Kennis’ (web: wetenschap) van de Volkskrant. Vooral bedoeld om wetenschappelijke aannames in de pers aan te pakken.

Deze week reageert hij op de commotie over het feit dat (in Rotterdam) 25 procent van de Turkene n 20 procent van de Marokkanen met een familielid trouwt.

De aanname: inteelt vergroot de risico’s op zeldzame erfelijke ziektes en bloedarmoede. Dat valt mee, vindt Keulemans. Gevaarlijk zijn de ziekte van Pompe die bij inteelt een kans krijgt van 1 op 2.800 en bij ‘normale’ geboorten 1 op 40.000.

Bij 2.000 kinderen uit huwelijken binnen een familie is dat één ziek kind extra. Vaker zwakzinnigheid dan? Ook wetenschappelijk niet aangetoond. Ook hoge kindersterfte onder allochtonen is nauwelijks een gevolg van inteelt maar veeleer van vele tienerzwangerschappen.

Bij niet-inteelt van kinderen geboren uit oudere ouders is het risico op erfelijke afwijkingen net zo groot als bij inteelt bij jonge stellen.

Keulemans draaft even door: “Westerlingen associí«ren inteelt automatisch met achterlijk, simpel, onmodern”¦het wegzetten van neef-nicht-stellen als ziekelijke barbaren is gewoon een subtiele vorm van racisme.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen