Klacht bij Reclame Code Commissie: 

‘TomTom liegt’

Verkeersinformatiedienst laakt claim dat rijden met TomTom HD Traffic vele malen beter is dan met de gangbare fileinformatie.

Gelezen: Verkeersinformatiedienst, Telegraaf

TomTom HD Traffic belooft altijd de meest actuele fileinformatie. Dat doet ze ze met ‘5 x meer file-updates dan andere verkeersinformatiediensten’ en ’10 x meer kilometers wegendekking’ vanwege dekking van alle snelwegen í¨n alle secundaire N-wegen in Nederland.

Je krijgt de ‘de slimste, meest efficií«nte route en je reisduur en aankomsttijden zijn zeer nauwkeurig’ met het aangeven van vertragingen door files aangegeven in minuten in plaats van kilometers

TomTom werkt met anonieme gsm-activiteit op het Vodafone-netwerk, dat wil zeggen de positiebepaling en beweging van alle vier miljoen mobieltjes van Vodafone tezamen.

Dat is tegen het zere been van Verkeersinformatiedienst (VID). Die zegt dat TomTom liegt:

Het basisnetwerk van de VID omvat ca. 10.000 kilometer. TomTom claimt van 25.000 kilometer weg te bestrijken. Dat betekent dat het netwerk van TomTom 2,5 keer (en dus niet tien keer) zo groot is als dat van de VID’;
Navigatieprovider TomTom neemt ook, net als de VID, gegevens af van Rijkswaterstaat die met detectielussen werkt. Op die stukken is de kwaliteit van TomTom dus zeker niet beter;
De systemen van de VID worden elke minuut ververst, althans wanneer het verkeersbeeld daartoe aanleiding geeft. Dat betekent dat TomTom elke 12 seconden zou moeten verversen. Dat is met de gebruikte techniek echter niet haalbaar.
De meting met Vodafone is helemaal niet zo nauwkeurig;
Navigatiesystemen weten ook niet wanneer files weer weg zijn dus plannen ook met onzekerheid.

De VID is echt boos en eist dat TomTom ogenblikkelijk stopt met zijn reclames op radio, televisie en kranten voor het navigatiesysteem HD Traffic. De VID vindt deze spotjes misleidend en heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Die buigt zich er begin april over.

  • Reacties

  • L.L. hemelsblauw | 12/03/08 om 10:13

    TomTom. Dat waren toch diezelfde jongens en meisjes die vrachtwagencombinaties dwars door Delfzijl en omliggende dorpjes lieten denderen, op weg naar de Eemshaven? Terwijl er een autoweg pal naast lag? Moet een makkie worden voor de Reclame Code Commissie, lijkt me.
    Een andere vraag is of een overheid moet toelaten dat automobilisten steeds hersenlozer en hulpelozer gemaakt worden. Zelf kaartlezen is er niet meer bij. Topografische kennis ook niet. En hoe vaak ik dus, op een ietwat uit de route liggende lokatie werkend, paniekerige bezoekers aan de telefoon kreeg die er met hun Tomtommetje niet meer uitkwamen…

  • ww | 13/03/08 om 21:04

    Nou, dat denderen door dorpen ligt volgens mij niet specifiek aan TomTom. Als je een willekeurige andere navigatiesysteem op kortste route zet krijg je hetzelfde effect.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen