Overspel en CIA-vluchten 

Britse zelfmoorden

Opnieuw een leven weg in een web van intriges en leugens, en een onverklaarbare einde.

Gelezen: BBC, Times, The Sun

De hoofdcommissaris van Greater Manchester Michael Todd heeft naar men aanneemt afgelopen maandag zelfmoord gepleegd in de bergen van Wales. Bergwandelaars vonden zijn uitrusting op een berg waarna reddingsteams in storm en sneeuw het lichaam van de hoge politieman vonden.

Al eerder die maandag was er ongerustheid ontstaan over het psychische welbevinden van Todd, na enkele telefoontjes met collega’s. De toonaangevende Britse politiefunctionaris had afscheidsbrieven aan zijn familie achtergelaten.

Volgens Britse kranten zou een mogelijke reden voor de zelfmoord persoonlijke omstandigheden zijn. ‘Tabloid’ The Sun weet dat Todd vanwege zijn werk apart woonde van zijn vrouw en drie kinderen en een affaire had met een Britse agente die zwanger van hem werd. Deze agente zou sindsdien een privédetective zijn.

Michael Todd deed de beveiliging van grote evenementen zoals het jaarlijkse Caribische carnaval Notting Hill en de ‘Jubilee’ van de ‘Queen’. Als ervaren bespeler van de media verdedigde hij de acceptatie van de omstreden Taser stun gun en gaf 66 radio- en TV-interviews in 48 uur tijdens anti-globaliseringsprotesten.

Michael Todd startte als eerste buiten Londen in Manchester met een contra-terreur eenheid van de politie en was een voorstander van nauwe samenwerking met de Britse binnenlandse geheime dienst MI5. Zijn naam werd getipt als mogelijke chef van Scotland Yard.

Todd onderzocht de ‘CIA-martelvluchten’. Hij concludeerde dat de CIA geen Brits grondgebied betrad om terreurverdachten naar CIA-verhoorcentra te vliegen. Maar dat was onjuist, de CIA landde op het Britse eiland Diego Garcia om vliegtuigen bij te tanken.

De dood van Michael Todd heeft enige parallellen met de dood van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken onder premier Blair, Robin Cook. Hij stierf tijdens een bergwandeling in de Schotse Hooglanden. Met autopsie is vastgesteld dat Cook niet door een val stierf maar door een hartaanval.

Net als Todd had hij persoonlijke en politieke problemen. Hij trouwde zijn secretaresse annex maitresse. En trad uit het kabinet-Blair vanwege Blairs steun aan de Irak-oorlog.

Vers in het geheugen ligt nog de discussie naar de vermeende zelfmoord van de expert in massavernietingswapens David Kelly.

Maar dat is nog niet alles. Wat de Nederlandse media ook nauwelijks haalde was de zelfmoord deze week van een belangrijke beveiliger van Camilla, ‘duchess of York’ en vrouw van Prins Charles. Op 10 maart schoot sergeant Fuller, die de verantwoordelijkheid had voor de beveiliging van een huis van Camilla, zich dood. treurnis alom. En vraagtekens”¦

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen