Sportjournalist en tafeltennissende echtgenote 

Nauw betrokkenen

Ombudsman Volkskrant tegen verzwegen belangen van verslaggevers en opiniemakers. NRC zwijgt.

Gelezen: Volkskrant ombudsman

De Volkskrant ontving ook klachten:

 • Een sportverslaggever schreef over zijn eigen vrouw in verband met eventuele deelname aan een WK tafeltennis;
 • Een hoogleraar die een relatie had met Hirsi Ali bepleitte haar beveiliging;
 • Een columnist die het opnam voor Hirsi Ali had haar als gast op zijn bruiloft.

Onder de titel ‘Over relaties en transparantie in de krant’ behandelt de ombudsman deze gevallen. Maar ook weer niet zo transparant dat hij even de namen noemt. We probeerden ze erbij te zoeken:

Het sportinterview was van Robí¨rt Misset op 21 februari 2008, met de in China geboren tafeltennissters Li Jiao en Li Jie: “Nederlands paspoort, Chinese ziel”. De derde speelster die steeds wordt genoemd is Elena Timina. Dat is de vrouw van Misset. Hij schreef vaker over haar.

“Jiao en Jie duelleren de laatste jaren om de Nederlandse titel in het enkelspel. In het dubbel zijn Jie en de voormalige Russische international Elena Timina oppermachtig.” En ook: “Maar juist dankzij de twee ex-Chinezen en een ex-Russin behoort Nederland op de WK tot de eerste categorie.”

Dan de hoogleraar. Dat betreft Herman Philipse (foto), hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, die op 16 februari 2008 onder de kop ‘Om te gieren van het lachen’ schreef: ” De Nederlandse regering heeft de morele plicht om de beveiliging van Hirsi Ali ook in de VS te financieren.” En verder alle harde kritiek op Hirsi Ali probeert te weerspreken.

De columnist met de vriendschappelijke band konden we in eerste inhstantie zo snel niet met zekerheid duiden. Die staat in de column, reageert de ombudsman hieronder. DAt is juist: het gaat om adjunct-hoofdredacteur Arie Elshout. Maar niet alleen betoogden vele prominenten dat Hirsi Ali mondiaal onze bescherming verdient, ook proberen nogal wat bekenden zich voor te doen als een vriend(in) van Hirsi Ali.

Het gaat om de transparantie. De ombudsman van de Volkskrant windt er geen doekjes om: “Daarmee doet de krant de lezer tekort. Een redactie die de mond vol heeft van transparantie, die iedereen de maat neemt en pleit voor volledige openheid van zaken, moet zelf de eerste zijn die die transparantie toepast.

Dat geldt voor schrijvers van forumstukken en columnisten net zo goed als voor sportjournalisten en redacteuren van de Haagse redactie, om nog maar een groep te noemen die heel dicht zit op al diegenen die hij moet beschrijven.”

Eerder berichtten we over een luchtvaartlobby in de vorm van een betaalde professor in NRC Handelsblad. De krant om antwoord gevraagd, nooit meer wat gehoord.

NRC bespreekt belangrijker zaken, zoals een foto die in kleur of zwart-wit is. En zware inhoudelijke kritiek blijft buiten.

 • Reacties

 • thom meens | 10/03/08 om 10:48

  De naam van de columnist stond gewoon in het artikel. Even helemaal lezen dus.
  En de naam staat ook op het weblog van de ombudsman.

 • Ton Biesemaat | 10/03/08 om 12:01

  Ter herinnering: de collaboratie van Pieter Broertjes met zijn ‘tweede vader’. Tromp en Broertjes scoorden met kritiekloze journalistiek twee maal in 2004 toen ze de Prins aan het woord lieten zonder iets te checken. Pas achteraf in een interview met VN kwam de aap uit de mouw: een grote bewondering van Broertjes voor de Prins. Men noemt dergelijke stukken ook wel rijkspropaganda.

 • Peter Olsthoorn | 10/03/08 om 14:49

  Thom Meens heeft gelijk. De naam van de columnist is toegevoegd. die geeft ook antwoord in het stuk van de ombudsman dat bovenin is gelinkt.
  Het blijkt moeilijk om een vorm te vinden om de belangen te melden. die is niet standaard voorhanden. Maar het kan wel.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen