Regisseur ontslagen na manipulatie 

Bedrog door 101

Poging BNN-dochter om aan te tonen dat vrouw in boerka onbeschoft wordt behandeld.

Gezien: AT5

101 Is de digitale jongerenzender van BNN, te zien op internet en een kanaal op de digitale televisie.

101 vatte het plan op om te laten zien dat Nederlanders een vrouw in boerka minder goed helpen dan een vrouw in ‘normale’ kledij.

Een medewerker van het programma ging de Nieuwendijk op en liet een zak sinaasappels vallen. In Nederlandse kledij wordt ze door veel mensen geholpen, maar in boerka niet.

Dat was in scí¨ne gezet. Omstanders hielpen de persoon in boerka wel degelijk. Maar de regisseur poogde hen daarvan te weerhouden. Dat bracht de Amsterdamse zender AT5 in beeld. Omstanders kregen te horen ‘mensen, laat maar’ en ‘doorlopen alstublieft’.

Eerst werd het filmpje nog aangepast, maar later verdween het van de website. In eerste instantie zei hoofdredacteur Paul van Keulen van 101 nog dat de ophef van AT5 overdreven was. En loog nog een eindje door: pas toen AT5 langskwam, werd er hulp geboden. En de verslaggever was onervaren. “Van bewuste manipulatie is volgens hem dan ook geen sprake.”

De directie van BNN en 101 denkt daar anders over, zegt de woordvoerster van 101 in Hilversum. De regisseur mag gaan. De hoofdredacteur mag nog blijven, want hij was zelf voorgelogen en geloofde de regisseur voetstoots.

Inmiddels staat er een Rectificatie Boerka-test op het web, met onder meer:

“De Boerka-test had niet op deze wijze de wereld in mogen komen, de conclusie in dat verhaal klopt namelijk niet; Amsterdammers hielpen wel…

”¦Uit het ruwe materiaal blijkt inmiddels dat de regisseur toch zijn eigen verhaal maakte”¦Dit item had nooit gepubliceerd mogen worden, dit item heeft de naam van 101 beschadigd. We nemen er afstand van. Het spijt ons dat het heeft bestaan.

Met de betreffende regisseur werken we niet meer samen.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen