Controlerapport toont de fijne details van declareren 

Europarlement creatief met vergoedingen

Voor de 180.000 euro per jaar voor hun secretariaat weten ze in Straatsburg wel een bestemming.

Gelezen: Samenvatting rapport

Paul van Buitenen (foto) luidt weer een klok met zijn eenmansclubje Europa Transparant. Hij publiceert een ‘eigen’ vijf pagina’s tellende samenvatting van het rapport van de Interne Accountant over de parlementaire assistentievergoedingen.

Deze nam een steekproef nam van 167 betalingen uit een totaal van 4.700 betalingen over oktober 2004, en bekeek nog 21 opvallend hoge betalingen nader.

Elk van de 785 Europarlementarií«rs ontvangt een maandelijkse vergoeding van 15.500 euro voor zijn/haar secretariaatskosten. Dat is 140 miljoen euro per jaar, 10 procent van de kosten van het Europarlement.

De samenvatting leest al moeilijk. Wat duidelijk wordt is een volstrekt gebrek aan heldere regels voor de besteding van het geld. De parlementsleden moeten met declaraties etc. de besteding van de 15.000 euro per maand aantonen.

Maar veel van hen onttrekken zich aan de plicht. Of ze rommelen maar wat aan. Vaak is sprake van vage contracten die ruimte laten voor misbruik. Wat voerden de parlementarií«rs zoal op als secretariaat?

 • De afdrachten zijn btw-plichtig, maar in 80 procent van de gevallen was er geen btw betaald noch documentatie van btw-vrijstelling. In 90 procent van de gevallen was er geen duidelijkheid over sociale lasten;
 • Bij 56 gevallen van betaling aan agenten was niet binnen het half jaar de vereiste specificatie binnen;
 • Van 75 individuele betalingen ontbrak in 64 gevallen een factuur binnen een half jaar. Na een jaar was nog minder dan de helft deugdelijk gefactureerd;
 • In (slechts?) één geval kon worden aangetoond dat de facturerende partij in feite een parlementslid zelf betrof;
 • In een ander geval waren alle details van de facturerende instantie verzonnen;
 • In drie gevallen kon worden aangetoond dat betalingen voor assistenten uiteindelijk op de bankrekening van het parlementslid zelf terechtkwamen
 • Creatief boekhouden is de parlementarií«rs wel toevertrouwd: in één geval waren de reiskosten van een assistent drie keer zo hoog opgevoerd in een contract als het salaris:
 • Bij één parlementslid die in het dagelijks leven een adviesbedrijf heeft, bleken de opgevoerde medewerkers managers van zijn bedrijf te zijn;
 • In één geval ging de vergoeding naar een houtbedrijf dat de hele som maandelijks kreeg overgemaakt;
 • Ook factureerde een organisatie die verder geen activiteiten vertoonde;

Bij 42 ontslagvergoedingen voor medewerkers, bijvoorbeeld daar hun baas niet was herverkozen, traden ook onregelmatigheden op:

 • De mooiste: één assistent die vijf ontslagvergoedingen opstreek van niet herverkozen parlementarií«rs plus nog bijdagen van drie parlementarií«rs die nog wel in functie bleven;
 • Ook waren er snel geregelde loonsverhogingen, van 70 tot bijna 120 procent, om de ontslagvergoedingen op te vijzelen;

Tot slot verstreek de deadline voor het indienen van bewijzen voor de jaren 2004 en 2005 terwijl een groot deel van de parlementarií«rs nog niets hadden verstuurd.

Paul van Buitenen vindt dat het EU antifraude Bureau (OLAF) een compleet onderzoek moet doen naar de besteding van alle vergoedingen en parlementsleden persoonlijk moet aanspreken.
.

 • Reacties

 • Reimer | 06/03/08 om 01:02

  Het is jammer dat een man als van Buitenen er wellicht de brui aan gaat geven.Zo’n man is héél hard nodig in dat door-en-door corrupte Europarlement.
  Ik zou willen dat bij de volgende Europese verkiezingen héél veel mensen op van Buitenen gaat stemmen.Om de man te laten merken dat de kiezer het met hem eens is.
  Paul ik hoop dat je blijft als de enige waakhond van het gedrocht Europa!!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen