Respect voor redactionele onafhankelijkheid 

Zelfcensuur onder Murdoch

Blad van mediamagnaat ziet af van recensie betreffend een kritisch boek over Murdoch.

Gelezen: Herald Tribune

Het boek ‘Rupert’s Adventures in China: How Murdoch Lost a Fortune and Found a Wife’beschrijft de – grotendeels mislukte – ondernemingen van mediamagnaat Rupert Murdoch in China en de ontmoeting met zijn huidige vrouw Wendi Deng (foto). Het is geschreven door de Australií«r Bruce Dover, die Murdoch’s zetbaas in Peking was tot 1998.

De Far Eastern Economic Review (FEER) is een gerenommeerd maandblad dat Murdoch kocht met Dow Jones. Deze uitgever verkreeg hij louter na het erkennen van iuitgebreide garanties om vlaggenschip Wall Street Journal onafhankelijk te houden.

En bij FEER ook? Naar het lijkt daar niet: de uitgave weigerde een recensie over genoemd boek.

Nu was die geschreven door Eric Ellis, correspondent voor het blad Fortune. Ellis had al bonje met Murdoch. De kranten van uitgeverij Faifax weigerden, toen deze nog eigendom was van Murdoch, een geschreven profiel van Murdoch van de hand van Ellis.

Maar niet eens de inhoud van de recensie was het probleem. De baas van FEER vroeg, nadat hij kennis had genomen van de teneur van het boek, aan Ellis om de recensie niet te maken en te sturen. Hij zou wel betalen.

Gevraagd naar de reden van de weigering zei de chef van de FEER: “I’m afraid I don’t have any comment.”

Een andere hoofdredacteur van een titel van Murdoch schreef eens hoe dit mechanisme van zelfcensuur werkt:

“The thing about Murdoch is that he very rarely issued directives or instructions to his senior editors. Instead, by way of discussion he would make known his personal viewpoint on a certain matter.

What was expected in return, at least from those seeking tenure of any length in the Murdoch Empire, was a sort of “anticipatory compliance.” One didn’t need to be instructed about what to do, one simply knew what was in one’s long-term interests.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen