Wedergeboorte van een biologische primeur 

Slapende journalisten ontdekken slapende walvissen

Het nablaatcircuit draait online op volle toeren.

Het ANP stuurde een bericht de wereld in over de ontdekking van slapende potvissen, ondermeer naar Nu.nl. Voor de niet biologisch geschoolde lezer: de potvis is een walvissoort en het grootste roofdier ter wereld. En parfumgeur op basis van amber komt uit zijn darmen.

Goed nieuws van het ANP?

Niet Die Welt is de journalistieke ontdekker van de slapende walvissen. Op 20 februari stond het bericht al op de website van de Britse krant The Telegraph, zelfs met een filmpje met de opzienbarende ontdekking van de slapende potvissen.

Maar is die ontdekking wel zo opzienbarend? Qua filmpje in elk geval niet. In de BBC-natuurserie ‘Ocean Odyssey’ komen ook gefilmde slapende potvissen voor; kijk maar (vanaf 01:19). De BBC-serie is grotendeels een animatie maar zo op het eerste gezicht lijken de beelden van de slapende potvissen originele natuuropnames. De serie is uitgekomen”¦in 2006.

  • Reacties

  • hemelsblauw | 27/02/08 om 17:52

    :-) Mooi gezicht, die slapende potvissen. In Duitsland stond het nieuws overigens al op 21/2 in de scienceticker.info. En die hadden het op hun beurt uit Groot Brittannií«. Die Welt volgde 4 ½ dag later. En op zich zei het ANP daar niets onjuists mee…
    Trouwens, het is jammer dat er bij Flickr niet standaard datums vermeld worden. Want wanneer zou dit geweest zijn? Photos from Andenes (halverwege de pagina, diverse foto’s met onderschrift) : We had 45 minutes time to observe the sleeping whale. Ook dat tart de gangbare beschrijvingen over korte hazenslaapjes van een paar minuutjes van de potvis. Andenes ligt in Noorwegen en “whalewatching safaris” zijn er erg populair. Dus was het misschien eenvoudig zo dat die Schot voor het eerst van z’n leven diep slapende walvissen zag? En omdat ie wetenschapper was, de pers inlichtte? Want zie je, zo kun je ook nieuwsberichten maken!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen