Volk opgehitst, vindt professor betaald door Schiphol 

Bloeddrukstijging door geluidhinder onzin?

Overheid veroorzaakt zelf stress door onderzoeksuitslag met zwak verband te publiceren, vindt een hoogleraar in Leiden.

Gelezen: NRC

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beweert in een rapport dat geluidhinder hoge bloeddruk kan veroorzaken.

Mensen die blootstaan aan vliegtuigherrie hebben vaker een hoge bloeddruk. Het RIVM schat dat 600 tot 1600 mensen rond Schiphol een verhoogde bloeddruk door vliegtuiggeluid hebben. Dat is ongeveer 2 procent van het totale aantal mensen met hoge bloeddruk in dit gebied.

Exacter: Waar het geluidsniveau beperkt is tot 30 Decibel heeft 54 procent van de mensen een verhoogde bloeddruk. Dit is 59 procent waar 55 Decibel aan herrie optreedt.

Een beeldende illustratie: de hel waarin mensen rond Schiphol leven die niet tegen de herrie kunnen. Vreselijke stress en (dus) hoge bloeddruk – en vele andere kwalen – zijn het gevolg.

Niks van waar, zegt Pieter Jan Stallen in NRC handelsblad. Hij is bijzonder hoogleraar Geluidhinder aan de Universiteit Leiden.

Het RIVM heeft een statistisch verband ofwel Odds ratio van 1,2 aangetoond. In de medische wetenschap geldt een verband van 2 tot 3 als ‘matig’. Dus de ratio van 1,2 is ‘zeer zwak’. Dus er is geen helder verband aangetoond tussen hoge bloeddruk en geluidhinder van Schiphol.

Zou het? Stallen doet er nog een schep bovenop: “Het is ook bekend dat stress kan ontstaan door angst over gezondheid of niet fair behandeld te worden. Alleen al de vrees dit laatste mechanisme in werking te zetten, had de onderzoekers ertoe moeten brengen langer bij hun conclusie stil te staan.

Omwonenden wordt een nieuw strijdbijltje opgedrongen.”

Dat laatste wekt argwaan bij Leugens.nl Waarom moet Stallen zo’n onwetenschappelijke toevoeging maken om onderzoeksresultaten onder de pet te houden?

Zou het iets te maken kunnen hebben met de betaling van professor Stallen? Het geld voor zijn leerstoel komt van het Platform Nederlandse Luchtvaart.

Op de website: “Het PNL is een stichting en is in 1998 opgericht als onafhankelijke maatschappelijke organisatie, uit een burgerinitiatief van mensen die zich zorgen maakten over de luchtvaartdiscussie in Nederland.”

Zou het echt zo zijn? Het PNL is nu de nationale luchtvaartlobby. Machtig en betaald door KLM, Schiphol en nog zo’n vijftig bedrijven. Niets mis mee. Maar Leugens.nl maakt het even transparant. Ook voor lezers van NRC die denken iets van een onafhankelijke hoogleraar te lezen.

  • Reacties

  • statistiek | 29/02/08 om 10:06

    dat van die odds ratio (“Het RIVM heeft een statistisch verband ofwel Odds ratio van 1,2 aangetoond. In de medische wetenschap geldt een verband van 2 tot 3 als ”˜matig’. Dus de ratio van 1,2 is ”˜zeer zwak’. Dus er is geen helder verband aangetoond tussen hoge bloeddruk en geluidhinder van Schiphol.”) is alvast statistische onzin. of een relatie al dan niet een “helder verband” aantoont wordt niet zomaar bepaald door de grootte van de odds ratio (als ik elke dag met mn ogen dicht een rustige baan oversteek, dan is de kans dat ik op een dag overreden wordt misschien niet zo enorm groot, maar alleszins onweerlegbaar groter dan wanneer ik m’n ogen open had gehouden.) waar het om gaat is hoe groot het (95%-)betrouwbaarheidsinterval is rondom de geschatte odds van 1.2 (het interval waarvan je met 95% zekerheid van kan zeggen dat de precieze kans er in ligt), en dat heeft er uiteraard ook mee te maken op hoeveel obeservaties de schatting is gebeurd. om maar iets te zeggen: een klein onderzoek waarbij je een odds van 3 uitkomt met als BI [0.5-5] uitkomt toont véél minder een verband aan dan een groot onderzoek met een odds van 1.2 en een BI van [1.1-1.3].

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen