Klager in het ongelijk gesteld 

SP’s bejaardenstriptease OK

SP-stripteaseUitkledende bejaarde wordt in haar waarde gelaten, oordeelt de Reclame Code Commissie.

Gelezen: besluit Reclame Code Commissie

Leugenachtig en dus misleidend, zo meenden sommigen over het reclamespotje van de SP over de thuiszorg (zie onder).

De ingediende klacht bij de Reclame Code Commissie luidde als volgt: “De uiting is niet alleen onjuist en misleidend omtrent de kwaliteit van de thuiszorg maar ook beledigend voor mensen die in de thuiszorg werken. Voorts is het ongepast om op deze wijze angstgevoelens bij ouderen aan te wakkeren.

De SP maakt ten onrechte geen onderscheid tussen de schoonmaakhulp en het personeel dat verpleegt en verzorgt. Gezegd wordt dat in de thuiszorg in de uitverkoop is maar alleen in de huishoudelijke hulp is er sprake van marktwerking.”

In hun verweer zeiden de verdedigers, onder wie Agnes Kant van de SP dat het filmpje is gemaakt na een reéle klacht. Je heb dan wel thuiszorgwerkers A en B, maar in dit geval werd een B-kracht die ook zorg verleende vervangen door een goedkopere kracht.

De Reclame Code Commissie zet deze criticasters op hun nummer:

“Deze beelden zijn ontluisterend, maar de dame wordt in haar waardigheid gelaten. De boodschap is duidelijk: met haar scherpe, heldere blik doordringt zij de kijker van de situatie waarin zij is komen te verkeren en waarin ook anderen, die hulp nodig zullen gaan krijgen, terecht kunnen en wellicht zullen komen.

De SP heeft, met deze uiting de grens van het toelaatbare, in het bijzonder die van de goede smaak en het fatsoen opgezocht, maar heeft deze, mede gelet op de hem toekomende vrijheid van meningsuiting, niet overschreden.

Aangezien, naar adverteerder aannemelijk heeft gemaakt, het menig hulpbehoevende is overkomen dat hem door telkens wisselende thuiszorghulpverleners hulp wordt geboden, ook wat betreft hulp bij het wassen, acht de Commissie de uiting niet misleidend.”

Wie had er eigenlijk geklaagd. CDA? PvdA? Nee, hun bezwaren uitten ze alleen in de publiciteit. Het was volgens de woordvoerster van de RCC ‘een particulier’. En omdat er ruimte viel in een agenda kon die klacht snel worden behandeld.

  • Reacties

  • Jos van Dijk | 26/02/08 om 22:54

    De kritiek van CDA en PvdA op het spotje is verontrustend. In plaats van het politieke debat aan te gaan over de thuiszorg wordt de verpakking van dit politieke statement veroordeeld. Dat is in strijd met de principes van het vrije politieke debat. Een oude truc: niet ingaan op de inhoud, maar via de vorm het debat ontwijken. Of: door de vorm ter discussie te stellen proberen te verhinderen dat de boodschap doorkomt. En juist daarom is een democratie gebaat bij een maximale vrijheid van meningsuiting. Zodat het uiteindelijk om de inhoud kan gaan en niet om de vorm of de smaak.
    http://freeflowofinformation.blogspot.com/

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen