Digibewust in folder over veilig internetten 

Gezinnen voorgelogen over downloaden

Muzieklobby zet Economische Zaken naar haar hand.

Gelezen: Trouw

Stichting Digibewust is opgezet door het ministerie van Economische Zaken en grote bedrijven als KPN, UPC en Microsoft. Om de jeugd voor te lichten over veiligheid.

Nu al wordt voorlichten voorliegen. Neem het Gezinsboekje bedwing het web!

Op pagina 33 komt het auteursrecht aan bod:
“Hoe zit het dan met al die muziek die je op het internet kunt krijgen?” vraagt Alex.
“Nou, de meeste muziek en films die op het internet staan, zijn in feite illegale kopieí«n,” antwoordt Alex’ vader. “Dat wil zeggen dat niemand de eigenaren toestemming heeft gevraagd om ze online te mogen zetten. Het is eigenlijk hetzelfde als stelen of winkeldiefstal”¦het enige verschil is dat het online gebeurt.”

Dat is langs het randje. Muziek ter beschikking stellen via internet zonder toestemming of rechtenafdracht is illegaal. Diefstal? Kun je zo zeggen. Maar als je het omdraait klinkt dat al anders: als je illegaal beschikbare muziek downloadt, Alex, kun je net zo goed in winkels stelen. Maar goed, een lesje auteursrechten kan geen kwaad.

Maar in de afsluitende regels van dit hoofdstukje staat vervolgens: “Onthoud dat het downloaden van muziek en films vanaf het internet meestal illegaal is, tenzij je gebruikmaakt van een legale site.”

En dit is, eenvoudigweg, een leugen. Uploaden van bestanden is illegaal, ook op grote schaal verwijzen naar dat soort bestanden door websites. Maar downloaden is in het geheel niet illegaal.

Digibewust gaat tegen Trouw nog even door met liegen. Ze zegt dat fouten in het boekje nopen een herdruk. “Maar even later heet het dat de tekst een vertaling is van een stuk dat oorspronkelijk door Brussel is geleverd en zo gepubliceerd moet worden.”

Leverancier Insafe: “We weten dat in Nederland de wet afwijkt, maar ook dat in Nederland wordt gewerkt aan een wet om downloaden alsnog illegaal te maken. Dat hebben we van Nederlanders zelf gehoord, van BumaStemra.”

BumaStemra vertegenwoordigt de muziekindustrie. Waar mogelijk verkondigt die dat downloaden illegaal is.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen