Northrop-bijlage via Vrij Nederland nu openbaar 

Den Uyl gaf achterhouden direct toe in 1976

Maar loog over de reden en pers en politiek sloegen er nauwelijks acht op.

Gelezen/gezien: Vrij Nederland, De Leugen Regeert

De ‘onthulling’ van Anet Bleich van afgelopen week over Joop den Uyl ging vooraf door twee eerdere onthullingen, zo is gebleken.

De roemruchte onderzoeksjournalisten van het dagblad Het Vrije Volk Gert-Jan Laan en Rien Robijns, prijswinnaars, schreven over de geheime bijlage in 1977. Ze kregen hem even ter inzage van topambtenaar Ad Geelhoed, betrokken bij de Commissie van Drie. Die ergerde zich aan de geheimhouding. Hij droeg de bijlage niet over. Vier jaar geleden schreven dezelfde journalisten dit verhaal nog eens op voor de GPD.

De journalisten Hugo Arlman en Gerard Mulder hadden wel het document zelf in handen en publiceerden op 2 april 2005 een artikel over de waarschijnlijke Northrop-omkoping van prins Bernhard.

De pers sloeg er toen geen acht op. De politiek was er kennelijk ook klaar mee. Opvallend in dat artikel uit 2005 is het volgende uit 1976: “”˜Ik vind het prettig iets in de la te hebben liggen,’ verklaarde Den Uyl tegenover de Nederlandse Newsweek-correspondent Friso Endt toen die hem in 1976 vroeg waarom hij niets deed met de geheimzinnige bijlage.”

Dus Den Uyl heeft in 1976 direct toegegeven dat hij een bijlage had achtergehouden. Dat had dus afgelopen week geen nieuws meer hoeven zijn. En er waren Tweede Kamervragen van Fred van der Spek van de PSP die met een kluitje in het riet werd gestuurd.

De onthulling over omkoping door Northrop kwam uit een parlementair verhoor in Washington van haar Thomas V. Jones. Die betaalde, tegen de regels in, 150.000 dollar aan het herverkiezingsfonds van Richard Nixon. En hij stortte geld voor het ‘levensonderhoud van de zeven Watergate-inbrekers en hun gezinnen’.

Bernhard lobbyde voor Northrop’s P-5-30 (‘Cobra’) bij de Duitse minister van Defensie, Helmut Schmidt en bij de Nederlandse minister van Defensie Henk Vredeling, samen met Jones. Het feest ging niet doorwant de VS en Europa kozen voor de F-16 van General Dynamics. Zolang de Cobra een kans maakte – van 1967 tot begin 1975 – heeft Northrop geld overgemaakt naar diverse lobbyisten in Europa.

Wereldwijd bleek Northrop steekpenningen uit te delen uit een geheim fonds waarin dertig miljoen dollar zat. Hans J. Teengs Gerritsen, vriend van prins Bernhard, kreeg 77.500 dollar overgemaakt en ook Hubert Weisbrod speelde een rol. Beiden hielpen de prins eerder met contacten bij Lockheed. En dan was weer de tot Zwitser genaturaliseerde Nederlander Fred Meuser in het spel. Weisbrod kreeg van Northrop vijf keer 125.000 dollar overgemaakt voor bewezen diensten. Dat geld is, net als bij Lockheed-betalingen, hoogstwaarschijnlijk uiteindelijk bij Bernhard terechtgekomen. Dit suggereert de commissie:

“De Commissie heeft vastgesteld dat de rol van de heer Weisbrod zich beperkte tot die van het ontvangen van Northropgelden, die zouden zijn betaald voor door anderen verrichte diensten.”

Vrij Nederland: “Den Uyl zou dus zelf het initiatief hebben moeten nemen om het onderzoek naar Northrop te openen. Dat hij daarin weinig trek had, is niet moeilijk te verklaren. Het Lockheed-rapport was al een potentií«le bom onder de monarchie, die vooral de PvdA zou raken als hij zou afgaan. Den Uyl zat niet te wachten op nog meer explosief materiaal. Tegelijkertijd telt een gewaarschuwd mens voor twee. ”˜Ik vind het prettig iets in de la te hebben liggen,’ verklaarde Den Uyl tegenover de Nederlandse Newsweek-correspondent Friso Endt toen die hem in 1976 vroeg waarom hij niets deed met de geheimzinnige bijlage.”

Dus heeft Anet Bleich het achterhouden door Den Uyl als eerste onthuld?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen