Rapport over fraude Société Générale 

Jérome Kerviel

Collega’s verbluft door combinatie van vaardigheid en leugens.

Gelezen: BBC, FD

Natuurlijk, Jérí´me Kerviel hadden we allang een plek op de eregalerij van Leugens.nl moeten geven. 4,9 Miljard euro door het putje laten vloeien bij Société Générale. Dan moet je een leugenaar van formaat zijn.

Maar het kwam er niet van. Nu blijkt uit het rapport van oud-Peugeot-topman Jean-Martin Folz dat Kerviel inderdaad een fabuleuze leugenaar en fantast is.

Toen begin januari 2008 de Europese beurzen onderuit gingen, loog hij alles bij elkaar om zijn miljardenverlies te maskeren voor collega’s. “Een werkneemster van Société Générale raakte zo verward door de uitleg van Kerviel over de risico’s die hij nam, dat zij besloot er geen zaak van te maken.”

Kerviel stond aanvankelijk op een miljardenwinst met de posities die hij innam, maar verloor miljarden toen hij speculeerde op herstel van de Duitse DAX-index en de pan-Europese Stoxx Index. Tussen 2 en 18 januari, de dag dat de fraude van Kerviel werd ontdekt, daalde de DAX 8 procent, waarvan ruim 5 procent in de laatste week voor de ontdekking van de zaak.

Binnen Société Générale vond vrij spoedig een verwoede e-mail -uitwisseling plaats over het handelen van Kerviel, rond de vele alarmbellen die wel afgingen maar niet luid genoeg.

Kerviel maskeerde zijn fataal handelen met e-mails en valse documenten, die aantoonden dat hij de juiste posities innam. Niet alleen slechte beveiliging die Kerviel heel goed kende, vormt een oorzaak van de fraude. ‘SocGen’ was ook een ‘moderne bank’ die met financií«le hocus-pocus grote winsten maakte.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen