Rechter pakt Wikileaks aan op aandrang bank 

Onthullingensite moet dicht, censuur mislukt

Domeinnaam afgesloten maar website nog toegankelijk.

Wikileaks.org is de belangrijkste website in de Verenigde Staten voor het lekken van vertrouwelijke documenten. Iedereen kan er zelf documenten posten, en dat gebeurt naar hartenlust.

Vooral laakbaar gedrag van bedrijven en overheden, zoals bedrog en leugenachtigheid, vinden op Wikileaks vaak een eerste ontmaskering. Documenten uit de hele wereld en in vele talen sieren de site. Vaak ontbreekt nog een interpretatie en is het een uitnodiging aan journalisten om er iets mee te doen.

Wikileaks moet echter nu de deuren sluiten. Dat vonniste Jeffrey S. White van de federale rechtbank in San Francisco, in een zaak aanhangig gemaakt door Julius Baer Bank and Trust, op de Kaaiman Eilanden. Die verzette zich met succes tegen publicatie van interne documenten.

Volgens Julius Baer heeft een ex-werknemer die een ‘terreurcampagne’ voert alle regels van geheimhouding geschonden. Op Wikileaks verscheen als begeleidende tekst bij de documenten dat ze aantonen op welke wijze de bank geld witwast en verduistert en belastingen ontduikt.

De rechter vonniste dat de partij die de domeinnaam Wikileaks.org registreerde, Dynadot deze ontoegankelijk moet maken maken. En de domeinnaam mag ook niet overgedragen worden. Dat was conform de eis.

Daarmee gaat echter de voordeur op slot, maar achterdeur en ramen blijven open. Wikileaks.org geeft een foutmelding. Maar op het IP-nummer is de site (nu nog) toegankelijk: 88.80.13.160. en op buitenlandse domeinen, zoals Wikileaks.nl in Nederland. Ook enkele documenten over Julius Baer staan nog online, hier en hier.

Maar dat is de praktijk van een dom vonnis. In theorie zijn de makers van Wikileaks boos. Ze vergelijken de maatregelen met vonnissen in 1971 die de bedoeling hadden om de kranten New York Times en Washington Post de mond te snoeren met onthullingen over de oorlog van de VS in Vietnam. Die vonnissen, uiteindelijk verworpen door het Hooggerechtshof, waren gericht op onder meer de drukkers van de krant en de leveranciers van stroom.

Wie naar de site gaat krijgt kort deze boodschap te zien:
“Cowardice asks the question, ‘Is it safe?’ Expediency asks the question, ‘Is it politic?’ Vanity asks the question, ‘Is it popular?’

But, conscience asks the question, ‘Is it right?’ And there comes a time when one must take a position that is neither safe, nor politic, nor popular but one must take it because one’s conscience tells one that it is right. — Martin Luther King, Jr.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen