Nu RTL weer met mentale wrakken percentage 

Defensie: ziek van psychische klachten-pers

Arnon GrunbergTerwijl het echte probleem is dat vrouw thuis de baas is geworden.

Gelezen: De Pers/Novum

RTL Nieuws: “Van de militairen die betrokken waren bij gevechtsacties, vraagt 40% om psychische hulp.”

RTL voegt er apart de cijfers bij:

20 procent van de veteranen is een half jaar na de missie nog oververmoeid, 10 procent heeft een slaapstoornis en 8,4 procent moeite met sociaal aanpassen. En 1,9 procent heeft een oorlogsstress of Ptss.

Defensie zegt: 20 procent houdt psychische klachten over. Zo’n 15 procent zoekt hulp, een derde daarvan of 5 procent krijgt professionele hulp. Uiteindelijk houdt 1 procent langdurige of zelfs chronische klanten. En dat is, zegt Den Haag, geen 40 procent. “RTL heeft Chinees gerekend met de door ons verstrekte cijfers”, zo opperde Defensie tegen Novum.

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, rekent niet Chinees maar op een zakjapanner. “Dat is aperte nonsens. Wij hebben ons exact gehouden aan de verstrekte cijfers van Defensie. Maar vervolgens doen we die bewering van 40 procent over de militairen die aan gevechtshandelingen hebben deelgenomen, niet over het geheel.”

Dus van een beetje knokken komt je al snel psychisch gebroken terug uit de oost. En, vindt Klein van RTL, Defensie wil dat beeld liever weg houden van het publiek.

Dat laatste klopt, het eerste niet. De woordvoerder van Defensie: “Vrijwel alle media vergroten de psychische problemen ontzettend uit. Gevolg is dat uit enquíªtes blijkt dat 70 procent van de Nederlanders denkt dat de gemiddelde veteraan met psychische stoornissen kampt. Dat is echt een vals beeld.”

En uiteindelijk is dat, zegt Defensie, maar 1 procent. En die andere 39 procent dan? “RTL heeft niet verkeerd gerekend, maar haalt er een deel uit. Bij die 40 procent zit ook de soldaat die zijn vinger opsteekt en even met de commandant wil spreken. Of die eens contact zoekt met een maatschappelijk werker.”

Maar ook: “Dat gaat over allerlei vaak beperkte klachten: mannen die bij terugkomst bemerken dat hun vrouw de baas in huis is geworden en bepaalt hoe de auto geparkeerd wordt terwijl zij dat vroeger uitmaakten. Het accent van RTL is echt een verkeerde connotatie.”

En dat terwijl Defensie schuiten met geld uitgeeft aan mentale hulp om te voorkomen dat de jongens en meisjes die in Nederland zijn geboren een psychisch schrammetje oplopen van de oorlogen waar ze heen gestuurd worden. Want anders wil er straks niemand meer heen. “Terwijl ze daar dingen meemaken om trots op te zijn”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen