De Wereld Draait Door is not amused: 

Vara: is het Leugens.nl? Geen commentaar!

De leugen regeert bij de redactie in Amsterdam.

De aanvaring tussen Peter R. de Vries en Matthijs van Nieuwkerk noopte tot nadere vragen: wat was er precies afgesproken? En is dit soort handjeklap gewoon bij de publieke omroep?

Immers: duidelijk was dat er afspraken waren gemaakt over aandacht voor het boek van de collega van De Vries. Met dat handeltje ging De Wereld Draait Door akkoord. Volgens De Vries ging het om een ‘zwart-op-wit’ overeenkomst met de afspraak dat er vier minuten aandacht zou zijn voor zijn boek.

Uit de uitgeschreven conversatie werd genoegzaam duidelijk dat Van Nieuwkerk jokte. Als een kat in het nauw met rare sprongen (‘is dit mijn straf?’) waaronder halve leugens probeerde hij te suggereren van geen afspraak te weten.

Gistermorgen, redactrice Julia Wolff van De Wereld Draait Door aan de telefoon: “Het is niet aan mij om hier iets over te zeggen”¦Maar zwart-op-wit overeenkomst? Er was e-mail”¦maar u moet de eindredacteur hebben, Ewart van der Horst. Die is er vanmiddag weer.”

Gedurende de middag nog drie keer gebeld. Steeds andere redenen waarom eindredacteur Ewart van der Horst ons niet te woord kon staan. Toen, na 18.00 uur Julia Wolff weer: “Ik zal u nu doorverbinden”¦Of nee, is dat voor Leugens? Nee, hij wil niet aan de lijn komen voor Leugens.nl. Geen commentaar.”

Tot zover de Vara. Wellicht dat de omroep het onderwerp reserveert voor haar eigen programma De Leugen Regeert. Er is voor de zogenoemde wekelijkse ‘Mediaraad’ nog wel een vriendje van de matras te vinden om dit goed te praten.

Met een grap werd de zaak in de uitzending van gisteren aan het einde (49 minuten) afgedaan:
Medepresentator Hugo Borst doet alsof hij een boek wil tonen: “Moeten we deze niet ophouden? Was dat niet afgesproken?”
Matthijs van Nieuwkerk: “Ik weet niet precies wat er was afgesproken.”

(Even doorkijken nog: sterke grap over ziekenhuisgeweld”¦)

En Peter R. de Vries zelf? Druk, druk, druk. Maar we blijven bellen en mailen tot we zijn ‘zwart-op-wit’ bewijs hebben.

 • Reacties

 • Don | 13/02/08 om 11:47

  Er zijn belangrijkere zaken dan dit non issueu, lijkt me

 • PD | 13/02/08 om 12:02

  1-0, Don.

  Natuurlijk laat zo’n programma mensen praten over hun nieuwe boek/film/cd. Anders is er niet aan gasten te komen. Dat is al heel lang bekend en echt niet uniek voor de VARA. Zucht.

 • Fred | 25/02/08 om 10:57

  Afgelopen vrijdag zat Ton van Royen, daartoe uitgenodigd door Matthijs van Nieuwkerk, uitgebreid reclame te maken in De Wereld Draait Door voor zijn luxueuze resort in Portugal, en de diensten die hij in dat verband aanbiedt. Cultureel product? Hmmm, ik dacht het niet. Keiharde commercie is het eerder…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen