Weer een kraaltje aan de fraaie ketting van Irakleugens 

Verhagen: Irak isuitputtend behandeld

Maxime VerhagenMinister suggereert leugenachtigheid onderzoek ‘935 leugens’.

Gelezen: Antwoorden Buitenlandse Zaken.

In de VS telden het Center for Public Integrity en het Fund for Independence in Journalism 935 leugens van de regering-Bush in de aanloop naar de invasie in Irak in 2003.

“Zo’n zelfde onderzoek voor het kabinet Balkenende is nog niet gehouden”, schreven we.

Harry van Bommel, kamerlid voor de SP, peilde de mening van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. “Zitten bij de 935 veronderstelde leugens beweringen die door de Amerikaanse overheid aan Nederland zijn voorgehouden als zijnde waar, teneinde daarop beleid te kunnen voeren? Zo ja, welke zijn dat?”

Gisteren kwam de bewindsman met een antwoord op de kamervragen. Over het onderzoek zelf zegt hij:

“De kwalificaties in de vraagstelling komen voor rekening van de vraagsteller c.q. de desbetreffende organisatie.” In gewone mensentaal: op zijn minst tendentieus onderzoek, en wellicht ook leugenachtig. Onderbouwing van Verhagen? Niet nodig.

Dan: “De regering ziet in het onderzoek geen aanleiding tot wijziging van haar zienswijze. De regering heeft het parlement bij talloze gelegenheden geí¯nformeerd over haar opvattingen met betrekking tot de situatie indertijd rond Irak. Daarbij is tot in detail gedebatteerd over de toen gevaren koers en de opstelling van de regering. Die discussie is naar de mening van de regering uitputtend gevoerd.

De discussie is ‘uitputtend gevoerd’. Als dit waar is, waarom vreest de regering-Balkenende dan een parlementair onderzoek over ‘Irak’ in Den Haag, net als dat in Washington en Londen is gehouden? Nu willen SP, GroenLinks en D66 een spoeddebat over de leugens en misleiding van Bush cs.. Is dat slim?

Maxime Verhagen was de eerste Nederlandse minister met een entree op Leugens.nl.

  • Reacties

  • Ruud | 13/02/08 om 17:09

    Nederland is toch al jaren wereldkampioen achteruit kijken. Waarschijnlijk bij gebrek aan visie op de toekomst. Typisch Nederlands. Lekker met elkaar en een kop koffie in een dure commissie zitten wauwelen over zaken die geen keer meer nemen. Schande dat links nu NOG zit te huilen over zo’n enquete. Politiek gewin. Meer is het niet. Als er lessen te trekken zijn uit het gebeurde in Irak dan zijn die al geleerd. Daaar voegt een enquete NIETS meer aan toe. Maar goed het kan NOG verdrietiger: PvdD die een motie indienst tegen ronde vissekommen. Mensen moetenw e elkaar nog wel serieus nemen in Den Haag. Beter van niet.

  • Arjan WItte | 16/03/08 om 12:42

    Zeker moeten de mensen elkaar serieus nemen, vooral in Den Haag. Dat Verhagen moeite heeft met een serieuze omgang, lijkt mij het gevolg van een dubbele agenda. Hij is erg druk achter de schermen en niemand weet precies waarom en wat christelijke politiek te maken heeft met militaire operaties. Jaap de Hoop Scheffer en deze man spannen zich voortdurend in om de Navo ondergeschikt te laten zijn aan de politiek van de USA. Een rare glimlach is de meest spontane verantwoording die de heren weten op te brengen. Ik krijg er een raar gevoel bij.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen