Promotie 'boekje' Peter R. De Vries loopt mis 

Matthijs van Nieuwkerk

De Vries kapittelt, presentator stamelt halve leugens

Gezien: De Wereld Draait Door 11 februari 2008, De Pers

De uitzending van de De Wereld Draait Door van de Vara kende een merkwaardig einde met gast Peter R. de Vries. Na 48.30 minuten houdt presentator Matthijs van Nieuwkerk plotseling terwijl de afkondiging begint, een boek omhoog:

“Dit boek, dat zou in maart verschijnen. Achter de Schermen van Peter R. de Vries, door jouw wapenbroeder en rechterhand Kees van der Spek geschreven. Die ook zeer belangrijk was in deze laatste zaak. Dit hoofdstuk staat er nog niet in, de Natalee Holloway-zaak. Maar al het andere, als we willen weten hoe jij een beetje in elkaar zit en hoe het werkt, zonder dat je natuurlijk het achterste van je tong laat zien [vuist op het boek] is dit vanaf vandaag in de winkel”¦”

De Vries: “We zouden hier overigens wat langer over praten dan je nu doet.”
Gelach in de zaal, De Vries kijkt olijk.
Van Nieuwkerk: “Nou ja”¦”
De Vries: “Daar is een keiharde afspraak over gemaakt waar je je nu niet aan houdt.”
Van Nieuwkerk: “Ik dacht even”¦nou”¦kijk me niet zo boos aan.”
De Vries: “Dat vind ik niet correct.”
Van Nieuwkerk, nerveus: “Dan mag jij nu een minuut”¦nee, dat is serieus, dat meen ik. Ik hou het boekje voor je. Dan maak jij reclame voor dit boekje.”
De Vries, in alle rust, met triomfantelijke blik: “Nee, zo gaan we dat niet doen. Dit vind ik”¦”
Van Nieuwkerk: “Nou ja, ik”¦”
De Vries, vinger in de lucht: “Nu moet je niet verbaasd doen. We hebben daar een keiharde afspraak over en die kom je niet na.”
Van Nieuwkerk, kijkt weg: “Ik vroeg me”¦dat vraag ik me”¦Dat ga ik straks even met jou”¦straks afzonderlijk”¦zonder de camera’s erbij gaan we ons dit afvragen. Of dit helemaal zo is.”
De Vries: “Dat staat zwart op wit hoor.”
Van Nieuwkerk: “Heb ik iets ondertekend?”
De Vries: “Jouw productieleider, ja.”
Van Nieuwkerk: “Nou OK, dan”¦dan”¦wat een raar einde van dit programma, Peter.”
De Vries wijst met de vinger: “Nou, jij maakt het raar. Ik bedoel, ik kom hier zitten, ik heb een afspraak zwart-op-wit en jij houdt je er niet aan.”
Van Nieuwkerk: “Het is toch merkwaardig”¦”
De Vries: “Wie doet er dan raar?”
Van Nieuwkerk: “Dit is mijn straf”¦wat, wat, wat”¦”
De Vries: “Dat kan jij heel gespeeld”¦”
Van Nieuwkerk: “Nee, niet gespeeld.”
De Vries: “”¦doen of je van niets weet maar het is gewoon keihard afgesproken.”
Van Nieuwkerk: “Nee, ik wist”¦nou ja, het boek ligt hier toch [pakt het op] Ik heb het over het boek.”
De Vries: “Ja”¦”
Van Nieuwkerk, blikt hard in de camera: “We gaan hiermee ophouden, dit is niks voor de tv. Tot zover deze aflevering van De Wereld Draait Door. Om kwart over twaalf wordt deze uitzending herhaald

Lees de tekst goed om aan de twijfel een eind te maken: de geliefde Vara- presentator eindigt met een dikke, zwarte streep op zijn voorhoofd. Dus: welkom, Matthijs van Nieuwkerk in de analen van Leugens.nl.

Volgens De Vries stond zwart op wit dat er in de uitzending van De Wereld Draait Door vier minuten aandacht zou zijn voor het boek. Van Nieuwkerk noemt het nog even ‘boekje’ bij de eerste kritiek van De Vries.

Dit is overigens ook een vorm van betaling van gasten door de Vara en de redactie van het programma.

 • Reacties

 • Rodehond | 12/02/08 om 11:33

  Tja, gezien de matige voorbereiding van Van Nieuwkerk op het programma zou het me niet verbazen dat hij echt niet op de hoogte was van die ‘keiharde afspraak’. De Vries heeft waarschijnlijk groot gelijk, de manier waarop hij dat gelijk haalt is voor verbetering vatbaar. Maar beter op deze manier dan het allemaal maar laten gebeuren.

 • Jos | 12/02/08 om 16:29

  Welke producer tekent een dergelijk contract, em waarom zat de schrijver er zelf niet?

 • ww | 12/02/08 om 23:39

  Heb dit ook gezien, eigenlijk niet de moeite waard om te vermelden. Waar worden er geen fouten gemaakt?
  Het is inderdaad maar de vraag of Van Nieuwkerk zat te liegen, ik kan het in ieder geval uit dit voorval niet herleiden, erg kort door de bocht van leugens.nl
  Hoor en wederhoor was wat beter op zijn plaats geweest hier.

 • hans de bree | 13/02/08 om 00:54

  Ik denk dat de reactie van Van Nieuwkerk niet alleen beschamend is vanwege het niet nakomen van de afspraken, het is ook beschamend omdat ook uitkomt dat de Vara zich begeeft in “Harry Mens” achtige deals.
  Peter R heeft gelijk. Hoe lang dat doorgaat is een andere vraag. Hilversum heeft over het algemeen weinig geduld met diegenen die het systeem blootleggen….

 • ww | 15/02/08 om 14:32

  @Hans de Bree
  Wat is er dan zo beschamend? Hoe weet u dat hij heeft gelogen? Heeft u de uitzending gezien, ik kan het echt niet zien aan de reactie hoor, men kan er wel 1001 redenen bij bedenken.

  Peter R. is iemend waar ik weinig respect voor heb, alleen een grote bek en een beetje spelen met verborgen camera\’s, dat kan iedereen als de intresse er maar is en je genoeg geld hebt voor de apparatuur.

  Ik mis hoor en wederhoor (al is men daar al wel mee bezig), ben benieuwd dus.

 • Thomas | 24/04/10 om 15:52

  Meer lezen over Matthijs?

  http://www.tenpages.com/boek/renzo-thomas-en-matthijs/lezen

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen