Nu driekwart vóórpagina bestemd voor de jarige 

Volkskrant in deban van Beatrix

leuke BeatrixOpnieuw exorbitante aandacht voor de vorstin met open deuren en verzonnen bron.

Een interne columnist van de Volkskrant uitte felle kritiek op het onjuiste beeld van Beatrix in zijn krant van zaterdag. Een roepende in de paleiswoestijn van d krant. De redactie deed daar gisteren nog een gelijkluidend verhaal overheen. En vandaag is het weer raak.

Op Volkskrant.nl hedenochtend prominent het felicitatiehoofd van premier Balkenende. Van de vóórpagina van de krant is de opening over de jarige Beatrix over driekwart van de pagina gespreid. ((Inmiddels ook op internet, zonder de portrettengalerij.)

Het is grotendeels beeld, met 70 portretjes uit even zovele jaren. Dat is eerder vaak gedaan bij verjaardagen. Dit is voorzien van een tekst onder de kop ‘Koningin raakt in politiek vaarwater’. Dit openingsnieuws is opgehangen aan een ontdekking van de Volkskrant: “Op haar zeventigste staat de koningin, ongewild, plotseling midden in de politieke arena.”

Dat is niet waar. Er is geen plotseling politiek vaarwater. Dat is er altijd geweest, met soms heftige golven. Nu onderbouwd met overbekende feiten van de toespraak van Máxima over de Nederlandse identiteit en de Kersttoespraak. Geen nieuws onder de zon voor een opening van de krant.

Dus maar weer een anonieme bron verzonnen waarop dit proza is gebaseerd, over de betekenis van Wilders’ reactie op de kersttoespraak: “Degenen die het weten kunnen, zeggen dat de omgeving van Beatrix zich dat terdege realiseert.”

Wie zijn ‘degenen die het weten kunnen’? En wat is dan ‘de omgeving van Beatrix’? Zijn dat dezelfde personen? Of gewoon verzonnen? Kan niet iedere Nederlander de anonieme bron zijn voor deze open deur?

De Volkskrant heeft sinds enkele jaren een bijzondere verhouding met het Koningshuis, een gevolg van de relatie van de vader van hoofdredacteur Pieter Broertjes, voorheen generaal, en de vader van de vorstin, prins Bernhard.

De Telegraaf doet niet moeilijk op de voorpagina’s van de krant en website: Van harte gefeliciteerd majesteit!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen