Aangifte 'vredesadvocaten' bij OM 

‘Nederland moordt’

Nico SteijnenSchieten op Afghaanse dorpen kost te veel burgerlevens.

De ‘Vereniging van Juristen voor de Vrede’ komt je via Google tegen bij allerlei acties van ‘linkse’ signatuur.

De club voerde in 2001 al een kort geding tegen de Nederlandse Staat vanwege de steun aan aanvallen op Afghanistan. Ze kwamen met kantoor Steijnen, Olof & Stelling in Zeist in het geweer voor slachtoffers van de Schipholbrand.

Nu hebben Meindert Stelling en Nico Steijnen (foto) – bekend vanwege de verdediging van Slobodan Milosevic – bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen de Nederlandse regering en krijgsmacht.

In het bijzonder de legerbaas Dick Berlijn, Navo-chef Jaap de Hoop Scheffer en de hoogste ambtenaren van Defensie en Buitenlandse zaken willen de advocaten gedaagd zien.

Ze beschuldigen Nederland van ‘ernstige schendingen’ van het humanitair oorlogsrecht’ in Afghanistan. Wat is dat recht? Er is een serie verdragen van vóór 1948 en van na 1948

Het Rode Kruis zegt over de belangrijkste regels:

 • Mensen die niet (meer) deelnemen aan de gevechten moeten worden beschermd, zoals burgers, krijgsgevangenen, gewonde of zieke soldaten, en medisch en religieus personeel.
 • Sommige middelen en manieren van oorlogvoering zijn verboden. Zoals het gebruik van chemische wapens of het aanvallen van de burgerbevolking.

Volgens Steijnen en Stelling heeft Nederland al vanaf 2003 met de eerste Isaf-missie slachtoffers gemaakt onder de Afghaanse burgerbevolking. Bovendien zou de Navo leiders van de taliban buitengerechtelijk mogen executeren.

Ze hebben een punt, maar ook de waarheid? Het OM doet al onderzoek naar de dood van 50 tot 70 burgers door Nederlands vuur in het district Chora in juni 2007. Zelfs de Navo-commandant in Uruzgan noemde de inzet van zware artillerie in strijd met het oorlogsrecht. De Hoop Scheffer cs. wuifden dit weg.

 • Reacties

 • Mijn Partij | 29/01/08 om 08:22

  Moeten jullie dit eens lezen:
  http://www.jdk.lawyers.nl/Kunst_terrorisme_bestrijden.html

 • hemelsblauw | 25/02/08 om 16:34

  “Ze hebben een punt, maar ook de waarheid?” Denk het wel. Luister bijv. ook eens naar Arnold Karskens bij KRO voor 1 Nacht, begin december vorig jaar. Zoals ik me dat lange interview herinner, zei die op een gegeven moment precies hetzelfde: Nederland moordt in Afghanistan.
  Op zijn website vind je dan ook een link naar de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden: http://www.onderzoekoorlogsmisdaden.nl . Helaas, zo te zien was die althans op het internet tot dusver alleen voor De Pers en voor het AD de moeite van het noemen waard.

  Ik vraag me weleens af: als Nederland een overwegend Hindoe of Boeddhistisch land zou zijn waar we met z’n allen in de Wet van Karma (cause and effect) zouden geloven, hadden we met onze Noord-Atlantische mentaliteit dan kwalitatief véél betere mediabonzen? Die kans zit er in…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen