BBC World rakelt kwestie weer op 

Loog KLM over Nazihulp?

VirulyNieuwe, maar anonieme getuige duikt op.

Gehoord: BBC World

Op 1 mei 2007 behandelde Netwerk opnieuw de geruchten dat KLM na de Tweede Wereldoorlog Nazikopstukken hielp vluchten.

KLM heeft hen gevlogen van Zí¼rich naar Uruguay, luidt de beschuldiging. Vandaar vluchtten de nazi’s naar het Argentinií« van Juan Peron. KLM wist dit. De Verenigde Staten waarschuwden immers. KLM en de Nederlandse regering ontkenden de hulp. Maar weigerden toch om passagierslijsten openbaar te maken.

Inmiddels doet KLM ‘intern onderzoek’. De uitkomst daarvan laat lang op zich wachten. Ondertussen duikt er een nieuwe getuige op, hoewel anoniem. Als 17-jarige zou hij hebben gehoord dat KLM-baas Albert Plesman van een piloot eiste dat hij de nazihulp geheim zou houden. het gesprek was verhit, zo vertelt de getuige de BBC.

De piloot had bezwaar tegen het vervoer van ‘black monks’ (zwarte monniken) naar Zuid-Amerika. Dat zou de term zijn voor de nazi’s. Plesman volgens deze getuige: “Als jij mijn KLM durft te ruí¯neren, dan zal ik maatregelen nemen.

Die piloot was Adriaan Viruly (foto). Dat was een beroemde vlieger die met een crash in 1954 een deel van zijn glans verloor.

In een vraaggesprek zei hij: “De naam van de maatschappij, waarmee ik bijna pathologisch loyaal verbonden was, was in het geding.” Over het nazivervoer heeft hij nooit meer iets gezegd. Ook niet in zijn vele boeken.

De vlucht van nazi’s naar Zuid-Amerika na de oorlog staat bekend als Odessa.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen