'Censuur', zegt journalist, 'karakters' volgens baas 

De Pers splijt

Eric SmitSteronderzoeker Eric Smit en hoofdredacteur scheiden.

Eric Smit (foto) onthulde veel over Nina Brink. Al in zijn tijd bij Quote onder hoofdredacteur Jort Kelder, en vervolgens bij dagblad De Pers onder hoofdredacteur Ben Rogmans.

Bij De Pers wilde Smit schrijven over i4Trust, het detectivebureau van Nina Brink. Dat ging niet door. Er kwam bonje tussen Smit en Rogmans. Smit genoot de bescherming van Pers-eigenaar Marcel Boekhoorn. Maar die steunt ook zijn hoofdredacteur. Smit vertrok.

“Rogmans is niet zo gediend van Smits journalistieke interesse in Nina Brink en weigert artikelen over de kleine grote vrouw in de krant. De facto is dat een Berufsverbot voor de onderzoeksjournalist, die ironisch gezien moest toezien hoe een stuk over de ondergang van Nina’s beveiligingsbedrijf 4iTrust gecensureerd werd door Rogmans, juist in de week dat deze werd uitgeroepen tot ‘Journalist van het Jaar’.”

Dit schrijft Jort Kelder, op gezag van zijn voormalige collega bij Quote.

Ben Rogmans, gevraagd: “Daar zeg ik niets of zo min mogelijk over.” En vervolgens: “Het is niet zo dat ik Eric heb ontslagen. Het is ook niet zo dat ik censuur heb gepleegd. Het is ook niet zo dat ik geen stukken over Nina Brink in de krant wil.”

Wat dan wel?
Rogmans: “Ik denk een botsing van karakters.”

Moest hij minder fel en minder frequent over Nina Brink gaan schrijven?
Rogmans: “Nee, niet minder fel en ook niet minder frequent.”

Eric wil een biografie over Nina Brink publiceren. Zou hij daar de tijd bij de krant te veel gebruiken voor onderzoek daarvoor en zich te veel op Nina Brink richten?
Rogmans: “Nee, zo’n biografie en onderzoek zijn prima, toch?”

Heeft Nina Brink zich bij u beklaagd over publicaties?
“Haar advocaat heeft onze advocaat laten weten dat ze tegen van alles en nog wat bezwaar had. Maar niet precies tegen wat. En ze heeft een poging gedaan om met mij in gesprek te geraken.”

En dat is niet gelukt?
“Nee. De zaak speelde zich al onder advocaten af. Dat blijft wel zo.”

En eigenaar Marcel Boekhoorn zelf?
“Marcel heeft zich nog nooit inhoudelijk met de krant bemoeid. Dat is werkelijk van hele, hele, hele grote klasse.”

Nina Brink kondigde deze maand aan dat Quote bereid is tot rectificeren van de eerdere aantijging van Smit dat ze sm-seks had met een voormalige compagnon bij World Online. Een aangifte is geseponeerd. Brink daagt Quote nog civiel. Om die zaak te voorkomen onderhandelen Quote en Brink. We schreven over deze zaak.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen